Dendermonde
Het oeroude verhaal van de Vier Heemskinderen speelt zich af in de Ardennen in de tijd van Karel de Grote (± 800).

De hertog van Aygremont, Aymon genoemd (ook wel Haymijn of Aymes, in het Nederlands verbasterd tot Heems) was één van de leenheren van Karel de Grote. Deze Aymon had vier zonen. De oudste van het viertal, Reinout (tevens de sterkste), wist dankzij zijn moed en kracht het ontembare Ros Beiaard te bedwingen. Dit beroemde paard zou na vele avonturen in de Maas verdronken zijn.
In Vlaanderen bestaat ook een lokale variant: dáár was Aymon de heer van Dendermonde, en het Ros Beiaard zou niet in de Maas maar in de Schelde zijn verdronken.

Ros Beiaardommegang
Nog steeds speelt het verhaal van de Vier Heemskinderen een grote rol in de plaatselijke folklore van Dendermonde. De trots van de Dendermondenaren is zonder meer het Ros Beiaard. Dat eeuwenoude paard trekt maar één keer per 10 jaar door de straten van de stad met de vier kinderen op zijn rug (foto). De laatste keer was dat in 2010. De voorbereidingen voor 2020 zijn in volle gang. Gelukkig is er vaker iets te doen: jaarlijks rond eind augustus kan de bezoeker een zogenaamde reuzenommegang bijwonen, met een drietal historische gildereuzen. Deze reuzen worden omringd door meer dan 1000 aangepast gekostumeerde figuranten. Praalwagens, muziekkorpsen, professioneel straattheater, vendelzwaaiers en fakkeldragers zorgen voor een fraai spektakel. Kijk hier voor meer informatie over deze optocht.

Laatst gewijzigd: 14-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart