Deventer

Deventer was aan het eind van de vijftiende eeuw één van de belangrijkste drukkerscentra van de Nederlanden en behoorde tot de Europese top tien van steden waar het drukken van boeken een belangrijke economische bezigheid was. Nog steeds staat het boek in Deventer in het centrum van de belangstelling, zoals valt af te leiden van de website van Deventer Boekenstad.Boekenmarkt
En dan is er de beroemde jaarlijkse boekenmarkt in augustus, een nationaal bekend evenement met honderden boekenkramen langs de IJsselkade en in de historische binnenstad. Ruim 6 kilometer boekenmarkt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit geheel Nederland. Voor meer informatie kan de bezoeker terecht bij de Deventer antiquariaten.

Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Deventer, zie de website van Storytrail.

Christine Otten vertelt over Deventer
"De oude Hanzestad Deventer kent heel veel mooie plekjes. Ga er bijvoorbeeld naar de stadswal en kijk net als Christine Otten uit over de IJssel. Bezoek het oudste, stenen huis van Nederland of ga eten in een kerk."
De titel van het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Deventer wordt vertegenwoordigd door Christine Otten.

Themawandelingen
Deventer is van oudsher een drukkersstad, al in 1477 drukte Richard Paffraet er het eerste boek. En wist u dat zelfs het alom bekende leesplankje is ontstaan in de stad Deventer?
Aan de hand van het overzicht van boekhandels en antiquariaten in de website van de Deventer VVV kunt u zelf een wandeltocht samenstellen.

Het dagboek van Etty Hillesum, getiteld Het verstoorde leven werd aanleiding voor een maandelijkse themawandeling langs de plekken van het vooroorlogse Joodse leven in deze stad.
Iedere tweede zondag van de maand kunt u onder leiding van een gids anderhalf uur wandelen langs o.a. synagogen, woonhuizen en winkels. De wandeling start in de Roggestraat, men vraagt een kleine bijdrage van 4 euro. Meer informatie over de wandeling in de website van het Etty Hillesum Centrum (foto links). Daar vindt u ook de exacte data van de wandelingen.
Wie liever zonder gids op stap gaat, kan in het Etty Hillesum Centrum voor 7,95 een boekje kopen, waarin de wandeling beschreven staat. De openingstijden van het Centrum vindt in hun website.

Wie woonde waar?
Sinds 2005 bestaat in Deventer de Vereniging Deventer Literair, die zich onderscheidt door de grote aandacht voor goede auteurs samen met de gezelligheid van het bijeenkomen. In 2010 besloot de Vereniging een wandelroute te organiseren langs een aantal panden waar literatoren hebben gewoond. Op deze panden zijn messing bordjes aangebracht voorzien van naam, geboorte- en sterfjaar van de literatoren. De route wordt beschreven in een gidsje van de hand van Henk van Baalen en Jos Paardekooper, met een korte biografie van elke auteur, een foto van de locatie en een kort fragment. Voor meer informatie over dit gidsje met de titel Hier woonde...Een wandeling langs woonhuizen van Deventer literatoren, zie de website van samensteller Henk van Baalen.

Dickens Festijn
In december lijkt Deventer op het negentiende eeuwse Londen. In het historische Bergkwartier komen dan ruim 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot dronkaards, van kantoorklerken tot deftige lieden.
Dit jaarlijkse Dickens Festijn is een leuk evenement voor het hele gezin met zijn duizenden lichtjes, huizenhoge kerstbomen, een schapenkudde en kinderen die zingen.

Andere activiteiten
Ieder jaar, ergens in augustus, is de oude binnenstad van Deventer het podium voor meer dan 30 dichters. Rondom Theater Bouwkunde dragen zij voor uit eigen werk in het intieme decor van middeleeuwse kloostertuinen. Tijdens het Poëziefestival Het Tuinfeest lezen toonaangevende Nederlandse en Vlaamse dichters hun gedichten voor en leert het publiek ook debutanten kennen. Een muzikaal programma zorgt voor de luchtige noot. In de theaterzaal van Theater Bouwkunde kunnen nieuwe presentatievormen van poëzie ontdekt worden.

Ook in samenwerking met Theater Bouwkunde organiseert Deventer Verhaal een paar maal per jaar een Boekensalon, Boekensalon, naast vele andere activiteiten.

Laatst gewijzigd: 13-9-2018

Naar de overzichtspagina