Dublin
In Dublin hebben opvallend veel schrijvers van wereldfaam gewoond. Niet alleen de waarschijnlijk beroemdste Dubliner, James Joyce, maar ook grote auteurs als Oscar Wilde, Jonathan Swift en Nobelprijswinnaars George Bernard Shaw, William Butler Yeats en Samuel Beckett. Wie door de stad wandelt komt overal opschriften tegen op woonhuizen van schrijvers, bronzen plaquettes in het trottoir, beelden en bustes van Ierse schrijvers op pleinen en in parken. Wie een nadere kennismaking wenst kan beginnen in het Dublin Writers Museum (foto rechts).

Dit museum organiseert ook verschillende literaire evenementen het jaar rond. Zo is er altijd eind mei een week lang het Dublin Writers Festival en op 16 juni wordt Bloomsday gevierd, uiteraard ter meerdere eer van James Joyce’s belangrijkste literaire schepping, hoofdpersoon Leopold Bloom uit de roman Ulysses, waarin één dag – 16 juni dus - uit diens leven beschreven wordt.
De week voorafgaand aan deze datum vinden allerlei activiteiten plaats en op de dag zelf treft men in de stad vele fans gekleed in kleding uit de periode waarin Ulysses zich afspeelt, het begin van de 20e eeuw. Men loopt de routes van Leopold Bloom, gebruikt het traditionele Bloomsday Breakfast en geniet van live muziek, lezingen en allerlei speciale bijeenkomsten.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het James Joyce Centre Dublin, dat uiteraard ook nauw betrokken is bij de organisatie.

Wandelend op zoek
Waarom Joyce er niet wilde blijven, Roddy Doyle er nooit weg zou willen, hoe Yeats er het opstandige theaterpubliek probeerde te sussen en waar Beckett studeerde; dat en nog veel meer leest u in Dublin, een literair reisboek uit de Het oog in 't zeil stedenreeks van Uitgeverij Lubberhuizen.
Met dit onderhoudende boek, dat is samengesteld door Hein Groen kunt u aan de hand van zo'n 200 schrijvers de meest literaire stad ter wereld bezoeken, in levende lijve of vanuit de luie stoel.
Twee wandelingen maken de lezer / reiziger wegwijs, handige lijstjes met literaire musea, schrijvershuizen, boekwinkels en bibliotheken zijn opgenomen en ook een lijstje met romans die het beste mee kunnen in de koffer.

Literaire kroegentocht
Ook erg onderhoudend en gezellig: de Dublin Literary Pub Crawl. Trek met uw gids van pub naar pub en luister naar de verhalen! In de zomermaanden elke avond - starttijd 19.30 uur. In de winter alleen in het weekend. Voor meer informatie, zie de website.

Gratis App
In de gratis App-serie City Walks is ook de stad Dublin vertegenwoordigd. Temidden van een aantal standaard tours is daar ook een speciale wandeling te vinden: Tracing the Irish Writers, met beschrijvingen van een zevental interessante plekken, zoals het Oscar Wilde House (foto rechts), het James Joyce Centre, de Mulligans (de bar waar Leopold Bloom de hoofdpersoon uit Joyce’s roman Ulysses, placht te vertoeven), en het graf van Jonathan Swift. De wandeling is zo’n 6 km lang. Wie alle interessante locaties bekijkt heeft er 3 uur voor nodig. De gebruiker van de app kan tegen betaling een uitgebreider upgrade downloaden, met een duidelijker routekaart, wandelrichtingen, en een kompas.
Voor een uitgebreidere wandeling kunt u ook Dublin Literary Walking Tour downloaden. De lite-versie is gratis, voor een bescheiden bijdrage breidt u hem uit naar de full-versie.

Reisverslag
Een buitengewoon enthousiast verslag van een literaire reis naar Dublin is te vinden in de website Boekentaal. Het artikel loopt over van tips, suggesties, en wetenswaardigheden over de vele bijzondere Ierse schrijvers die in deze stad gewoond hebben en wonen.

Tenslotte kun je je ook nog door de Literaire Toerist laten meenemen naar de apotheek waar Leopold Bloom een citroenzeepje kocht, tegenwoordig een verzamelplaats voor Joyce-fanaten.

Laatst gewijzigd: 19-10-2015

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart