Edinburgh
Stad gebouwd op boeken, vol met schrijvers en lezers, de eerste Wereldboekenstad van UNESCO, en thuisbasis van 's werelds grootste boekenfestival.
U kunt er het monument voor Schotlands beroemdste auteur, Sir Walter Scott, beklimmen (foto rechts). Via smalle wenteltrappen 287 treden omhoog, om dan beloond worden met een adembenemend uitzicht over de stad. Ook kunt u het schrijversmuseum bezoeken.
Er valt tevens veel te wandelen in de Schotse hoofdstad.

Met een gids of een app
Literair Edinburgh ontdekt men liefst te voet, door straatjes en steegjes vol herinneringen aan spannende boeken van o.a. Dorothy Wordsworth en Robert Louis Stevenson. Een goede gids daarbij is het boek van Allan Foster Literary Traveller In Edinburgh en The Literary Traveller In Scotland.

Wie prijs stelt op een gids in levende lijve kan terecht bij Edinburgh Literary Pub Tour. Deze organisatie verzorgt al ruim vijftien jaar literaire wandelingen overdag en ’s avonds, en bustochten voor wie niet van wandelen houdt. Op de website is alle informatie te vinden, ook over een bijbehorende wandel-app in verschillende talen.

Buiten deze mogelijkheden kunt u ook terecht in de website van de The University of Edinburgh. Daar zijn verschillende audio bestanden te vinden die men kan downloaden en gebruiken voor een zelfstandig te ondernemen wandeling.

Of neem eens een kijkje in de interactieve website Litlong en zwerf door de stad aan de hand van de boeken die daarin full tekst zijn opgenomen, en de uitgebreide auteurs- en locatie lijsten.

Inspecteur Rebus
Rebus Tours organiseert literaire wandelingen door Edinburgh. De wandelingen Hidden Edinburgh en Secret Edinburgh zijn gebaseerd op de boeken van Ian Rankin over inspecteur Rebus en de wandeling McGonagall’s Feat brengt u in de voetsporen van deze dichter. Men moet zich van tevoren opgeven. Alle informatie is te vinden op rebustours.com.

Ian Rankin’s Edinburgh
Times Online is de internetversie van de gerenommeerde Britse krant The (Sunday) Times. De Times Online heeft een aparte wandelpagina, waarvoor u zich kunt registreren (daar zijn wat kosten aan verbonden). In deze wandelpagina zijn uiteraard ook literaire wandelingen te vinden.
Eén daarvan betreft de schrijver Ian Rankin. Volgens Times Online Walks beslaat die wandeling 5 km beslaat en men adviseert u er een halve dag voor uit te trekken. De start is vanaf Edinburgh Castle (foto links). De beschrijving is zeer compleet en bevat tevens een korte biografie van Ian Rankin, een advies welke boeken te lezen en tips voor andere bezienswaardigheden op de route.

Activiteiten met kinderen
Zijn uw kinderen fan van Dolfje Weerwolfje de griezelboekenheld van schrijver Paul van Loon? Dan weten ze misschien nog dat Dolfje in Edinburgh langs The Elephant House komt, de pub waar schrijfster J.K. Rowling haar Harry Potter-boeken schreef.
En misschien durven ze net als Dolfje naar de Greyfriars Churchyard, om te kijken bij het graf van het mythische hondje Bobby? Deze brave terriër bleef, althans volgens de overlevering, 14 jaar lang het graf van zijn in 1858 overleden baasje bewaken. Er werden een boek en een film aan hem gewijd. Titel van de film: The Adventures of Greyfriars Bobby (2005).
Ook heel leuk om te doen voor kinderen die niet bang zijn: heksen- en spookwandelingen georganiseerd door Cadies & Witchery Tours. Of durven uw kinderen, geheel in de stijl van Paul van Loon, zelfs met de Griezelbus? Boek dan een Ghost Bus Tour. Check wel vooraf even het programma, om in te schatten of dit past bij uw kinderen.
Zijn ze net als Dolfjes vader gek op die Schotse rokken? Ga dan een kijkje met hen nemen bij de Edinburgh Old Town Weavery Co, waar je kilts kunt kopen of op de foto kunt in een kilt.

Sir Walter Scott per motor
Edinburgh ligt ook aan de route van een motor / autotocht langs plaatsen die rol speelden in het leven en de romans van Sir Walter Scott.
Deze route start in Balquhidder (± 70 km ten noordwesten van Edinburgh) en eindigt in de omgeving van Carlisle.

Voor Harry Potter liefhebbers
In het noorden van Engeland en in Schotland spelen veel van de Harry Potter verhalen, en er valt veel te herkennen en te beleven. Wat in de films echter dicht bij elkaar ligt, vergt in werkelijkheid nogal kilometers.
Maar mocht u bijvoorbeeld vanuit Edinburgh richting noordwesten reizen, probeer dan Fort William aan te doen. Daar vertrekt de Harry Potter-trein (Jacobite Steam Train). Dit is de schooltrein waarmee de leerlingen naar Zweinstein gingen. Tevens is het een van de mooiste treintrajecten van Schotland, over het viaduct van Glenfinnan naar Mallaig. De trein rijdt tussen Fort William en Mallaig. U moet er wel een dag voor uittrekken en bijtijds boeken!
Voor een verslag van deze treinreis: Harry Potter trein reis.

Ook vanuit Edinburgh brengt een kleine 2 uur rijden langs de kust naar het zuiden u naar Alnwick Castle, dat reeds in veel films als decor is gebruikt. Zo figureerde het als Zweinstein in de Harry Potterfilms.

Laatst gewijzigd: 31-07-2018

Naar de overzichtspagina