Enkhuizen
Het 16e-eeuwse wapen van Enkhuizen geeft de afhankelijkheid van de zee treffend aan: drie boven elkaar geplaatste vissen met evenzovele kroontjes en sterren, zwemmend in het water. De plaats, ontstaan uit de twee buurtschappen Enkhuizen en Gommerkerspel, kreeg in 1355 stadsrechten.

Door de stad lopen twee bewegwijzerde wandelingen, die langs alle bezienswaardigheden van de stad voeren. Veel panden hebben fraaie gevels met gevelstenen, die iets vertellen over de functie van het gebouw of zijn bewoners, o.a. diverse vooraanstaande lieden zoals Lucas Janszoon Waghenaer (ontwerper van een nieuw type zeeatlas, De Spieghel der Zeevaerdt) en de schrijver Jan Huygen van Linschoten.

Literaire Landschap: Fietsroute over de Westfriese Omringdijk
Deze fietsroute over het historische en landschappelijk fenomeen Westfriese Omringdijk bestaat uit vier delen: Alkmaar – Schagen (28 km), Schagen – Enkhuizen (61 km), Enkhuizen – Hoorn (25 km) en Hoorn – Alkmaar (31 km). Het zijn tochten vol letterkundig plezier: u ontdekt bv. de gedichten van Bram Vermeulen, komt langs het huis van K. Norel (hij schreef De Engelandvaarders-trilogie), ontmoet de jongens van de Bontekoe en ziet hoe de inpoldering van de Zuiderzee schrijvers inspireerde. Ook leest u de citaten van bekende en minder bekende schrijvers, gedichten op panelen en nog veel meer van dat alles.
Bij het uitzetten van de fietsroutes is gebruik gemaakt van het Fietsknooppunten netwerk. De complete fietsroute kan men downloaden van de website van de Westfriese Omringdijk. Let daarbij op de routes getiteld Literair Landschap Route 1 t/m 4.

Sprookjeswonderland
Sprookjeswonderland is een attractiepark gericht op kinderen tot ca. 10/11 jaar. Ze ontmoeten daar figuren en taferelen uit bekende sprookjes. Er is een kabouterdorp, een sprookjesbos, en we zien bijvoorbeeld Gepetto die juist bezig is Pinokkio uit een stuk hout te hakken. Kasteel Violinde heeft een groot plein met muren en torens die de kinderen kunnen beklimmen.
De hele dag zijn er voorstellingen van een musical. In het Tijdhuis woont Vadertje Tijd, die met de vier seizoensfeeën ervoor zorgt dat de tijd verstrijkt, zoals dat hoort. Er is overal meer te zien dan een kind in één dag kan verwerken. Dan zijn er nog de kinderboerderij, een speeltuin, de vogeltjestrein...
Het park is dagelijks geopend tot eind oktober. Voor meer informatie: Sprookjeswonderland.

Voor meer leuke uitstapjes met kinderen: Literair op stap met kinderen in Nederland.

Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Enkhuizen, zie de website van Storytrail.

Laatst gewijzigd: 2-2-2017

Naar de overzichtspagina