Epineuil-le-Fleuriel
Henri-Alban Fournier (schrijversnaam Alain-Fournier) bracht zijn jeugd door in La Sologne, een streek in het hart van Frankrijk. Hij werd er in 1886 geboren in La Chapelle-d'Angillon, in het huis van zijn grootouders.
In 1891 verhuisde het gezin naar het 90 km zuidelijker gelegen Epineuil-le-Fleuriel (55 km ten zuiden van Bourges). Zijn vader was daar onderwijzer en zijn moeder werd vanaf 1893 hulponderwijzeres. Natuurlijk gingen de kinderen daar ook naar school. De zomervakanties brachten zij door bij een oom in Nancay.

Al deze plaatsen zijn enigszins versleuteld terug te vinden in Fourniers beroemde roman De grote Meaulnes (1913). Kort na het verschijnen hiervan sneuvelde de jonge schrijver in een van de eerste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog.
Zijn roman (ook in het Nederlands verschenen onder de titel Het grote avontuur) wordt nog steeds gelezen, ook buiten Frankrijk. Het verhaal is tweemaal verfilmd, door Jean-Gabriel Albicocco in 1967 en in 2006 door Jean-Daniel Verhaeghe.

De dorpsschool van Epineuil-le-Fleuriel - gelegen op de Place de la Mairie - is sinds enige tijd teruggebracht in de staat waarin ze verkeerde in 1891, toen de jonge Henri daar zijn eerste lessen kreeg (foto rechtsboven). Het is nu een museum. Voor meer informatie en openingstijden: La Maison Ecole du Grand Meaulnes. Of bekijk deze website, met een toegevoegd filmpje.

Fournier bracht, toen hij al volwassen was en zich in Parijs gevestigd had, graag zijn zomervakanties door in La Chapelle d'Angillon, waar hij goede herinneringen aan had. Zijn geboortehuis aldaar (35 avenue Alain-Fournier) is nu een klein particulier museum (foto links). Voor een bezoek dient men contact op te nemen met de eigenaar. Meer informatie: Maison natale d'Alain-Fournier, of Terres d' écrivains (beide Franstalig).

Wie ook graag wat meer wil lezen over Alain Fournier en zijn roman kan terecht bij deze uitgebreide website (Franstalig, deels ook Engels).

Laatst gewijzigd: 26-05-2017

Naar de overzichtspagina

Delen