Fjærland
Het Noorse boekenstadje Fjærland bestaat sinds 1995, en herbergt op dit moment ruim 4 km boekenplanken, gevuld met boeken. Deze boekenplanken bevinden zich in in onbruik geraakte gebouwen, zoals wachtruimtes voor de veerboot, stallen, bankgebouwen, het postkantoor en een winkelruimte. Het gaat in Fjærland dan ook niet alleen om de boeken, maar tevens om het in stand houden van deze historische gebouwen. Dit heeft als leuk bijkomend effect dat veel boekwinkels op zijn minst karakteristiek genoemd kunnen worden. De meeste zijn klein en gespecialiseerd, maar er zijn ook twee grote tweedehands boekwinkels.
Meer informatie in de website (Engelstalig).

I.O.B. - International Organisation of Book Towns
Naar voorbeeld van Hay-on-Wye in Wales zijn er in de loop der jaren meerdere Boekensteden ontstaan, zoals het Nederlandse Bredevoort.
De kenmerken zijn o.a. een historische stadskern, een mooie landelijke omgeving en een tiental antiquariaten. Elke twee jaar organiseert een van de boekensteden, die aangesloten is bij de Internationale Organisatie van Boekensteden (I.O.B.), het International Booktown Festival. Dit festival is ontstaan in Bredevoort ter gelegenheid van haar eerste lustrum als Boekenstad in 1998.
Meer informatie: www.booktown.net.

Laatst gewijzigd: 8-10-2014.

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart