Foudgum
Na zijn gelukkige jeugd in Leeuwarden en zijn geweldige studententijd in Leiden, werd François Haverschmidt, beter bekend onder het pseudonym Piet Paaltjens (1835-1894) als predikant beroepen in Foudgum en Raard, twee piepkleine dorpjes in het noorden van Friesland, ergens tussen Dokkum en Holwerd. De overgang was immens. Hij voelde zich daar opgesloten en ongelukkig, hoewel het hem niet ontbrak aan contacten.
Eén van de remedies tegen de somberheid was het schrijven van gedichten, waarmee hij al begonnen was in zijn studententijd. Uiteindelijk werden ze gebundeld in het beroemde Snikken en grimlachjes (1867), dat nog steeds herdrukt wordt.
En gelukkig lag Foudgum niet zo ver van Leeuwarden, althans in toenmalige ogen (ruim 20 km!). Naar eigen zeggen wandelde hij er iedere zondag na de dienst naartoe, weer of geen weer, om bij zijn ouders op bezoek te gaan.
De website Piet Paaltjens besteedt een aparte pagina, getiteld predikant in Foudgum aan de drie jaar, van 1859 tot 1862, die Haverschmidt in dit dorp verbleef. Ook de website Foudgumonline biedt een schat aan informatie over de beroemdste inwoner van dit dorp.

In de voetsporen van François Haverschmidt
Wat Piet Paaltjens te voet deed, nl. lopen naar Leeuwarden, doen wij nu liever per fiets.
Op routeyou is een beschrijving te vinden van een fietstocht van Foudgum naar Leeuwarden. De tocht volgt min of meer de wandelroute van Piet Paaltjens. Hij loopt ook langs het dorpje Raard.
Wie toch liever loopt kan kiezen voor een wandelroute door en rond het dorp. Een beschrijving van die wandeling is hier te vinden.
De wandelroute bestaat uit 3 gedeelten. Het eerste deel is een rondgang door het dorp (ca. 500 m), het tweede deel gaat door de ‘kolken’ van Foudgum en langs de ‘Soberhoek’ (ca. 3,5 km), en aan het einde kunt u er nog voor kiezen de wandeltocht te verlengen met een rondje over Brantgum (ca. 2,5 km).
Zonder enige twijfel komt u dan ook langs het monument dat in 1994 geplaatst is bij de toren van de kerk ter gelegenheid van de herdenking van de 100ste sterfdag van François Haverschmidt. Het monument is gemaakt door Hillie van der Gang. Het heeft de vorm van een opengeslagen boek met daaronder een gebroken hart, en laat zo de twee kanten zien van de dominee/dichter. Zie de foto hierboven.

Laatst gewijzigd: 5-9-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart