Gent
Iedere dag met de trein naar Gent
Herman Brusselmans ging op zijn achttiende vanuit het dorp Hamme in Oost-Vlaanderen studeren in Gent, aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, gelegen aan de Blandijnberg.
De wandeling door deze Vlaamse stad, die hij beschrijft, is te vinden in 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd. Dit boek bevat van elk van de 52 schrijvers een korte biografie en een beschrijving van een wandeling door het dorp, de stad of streek van zijn jeugd, afgesloten met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)

Literaire stadswandeling door Gent en de Gentse literaire fietstocht
De stadswandeling langs bezienswaardigheden met een enkele literaire link is kort maar zeer interessant. De fietstocht besteedt vooral veel aandacht aan de schrijver Maurice Maeterlinck (1862 – 1949; Nobelprijswinnaar in 1911). De tocht is niet al te lang, bijna 30 km, en niet zwaar.
Klik op de groene bolletjes in de routebeschrijving voor extra informatie.

LITERAIR GENT
Literair Gent is een website met informatie over literatuur in Gent en Gent in de literatuur, van de Middeleeuwen tot vandaag. Eén van de onderdelen van de site beschrijft virtuele literaire wandelingen door de stad, langs bekende en minder bekende literaire locaties, gewijd aan een thema, of aan een auteur. Voor enkele voorbeelden zie hieronder:

Didactische gevelliteratuur
Naast tradionele huisbenamingen, ambachtsnamen en gedichten dragen de Gentse huisgevels soms merkwaardige deviezen. Vooral in de stadskern tussen Vrijdagmarkt en Ottogracht zijn prachtige voorbeelden van didactische gevelliteratuur bewaard gebleven (foto links).

Karel van de Woestijne wandeling
Ontdek met Karel van de Woestijne (1878-1929) als gids de belangrijkste bezienswaardigheden van het Gentse centrum. Eerst geeft een virtuele wandeling een chronologisch overzicht van het leven van de dichter, voorzien van veel oude en nieuwe foto's van plekken in de stad. Na het overzicht volgt een wandelbaar parcours.

Maurice Maeterlinck wandeling
Ontdek de Gentse sporen van nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, die in Gent zijn jeugd doorbracht.

Poëzieroute
Op verschillende plaatsen in de Gentse binnenstad sieren gedichten de gevels van een huis. Die gedichten hangen er niet zomaar, maar vormen samen een Poëzieroute. Deze route loopt van het Poëziecentrum op de Vrijdagmarkt (foto rechts) naar het S.M.A.K. in het Citadelpark en telt 20 locaties.
Een beschrijving ervan en wat meer informatie over de gedichten is gratis af te halen in Poëziecentrum. Groepen kunnen een beroep doen op een gids, mits van tevoren gereserveerd.
Er is ook een aparte Jongerenpoëzieroute. Kijk voor uitgebreide en meest recente informatie op: Literair Gent.

Routes voor kinderen en jongeren
Bent u met kinderen van de basisschool of met jongeren uit het secundair onderwijs op stap? Dan kunt u er ook voor kiezen om de Kinderpoëzieroute Gent of Op stap met Meneer Maurice te wandelen.
De eerste richt zich op kinderen tot 12 jaar en leidt hen langs tien haltes in de Gentse binnenstad. Bij elke halte is een passend gedicht te vinden, verbonden met een leuke opdracht.
De tweede laat jongeren vanaf 12 jaar kennismaken met Nobelprijswinnaar voor Literatuur Maurice Maeterlinck. Die route doet tien locaties aan die een belangrijke rol speelden in het leven van deze Gentse dichter.
Voor deze routes kan men zich het beste wenden tot het poeziecentrum.

Een andere mogelijkheid voor een groepswandeling met kinderen biedt Ilse Weber.
Of meldt u aan voor één van de buurtwandelingen vol sterke verhalen, historische anekdotes en grappige weetjes.

Laatst gewijzigd: 31-07-2018

Naar de overzichtspagina