Göttingen
In de oude universiteitsstad Göttingen hebben veel beroemde schrijvers en wetenschappers gewerkt en gewoond, en nog altijd bruist de stad van het academisch en culturele leven.
Om met het verleden te beginnen: Heinrich Heine (1797 - 1856) studeerde er enkele jaren en maakte vandaar uit vele van zijn lange wandelingen.
En ook Georg Christoph Lichtenberg (1742 - 1799) bracht er een groot deel van zijn leven door, als schrijver en satirist èn als eerste Duitse hoogleraar in de experimentele natuurkunde. Net als Voltaire toonde hij een grote bewondering voor Engeland, een land dat hij verschillende keren bezocht. Hij noteerde graag aforismen, die nu weer met veel plezier worden aangehaald in de website van het Göttinger Literarische Gesellschaft.
Lichtenberg overleed ruim twee eeuwen geleden, maar bleef altijd in de aandacht. Zo verscheen in 2005 bij de Arbeiderspers Gekleurde schaduwen, een selectie uit zijn zeer onderhoudende brieven uit de periode 1770 – 1799. Arnold Heumakers schreef daarover een uitgebreide recensie in de NRC.

Een rondleiding door de stad met veel aandacht voor de dichters, denkers en wetenschappers die ooit in Göttingen woonden kunt u boeken bij de VVV van Göttingen.

Gebroeders Grimm
De beroemde Georg-August-universiteit (foto links) was ook de plaats waar de Gebroeders Grimm werkten. Men kan voor groepen een rondleiding reserveren over hun betrokkenheid bij de stad.

Omgeving
Dichtbij Göttingen ligt het plaatsje Ebergotzen, onsterfelijke geworden door Wilhelm Busch die daar een deel van zijn jeugd doorbracht en er later zijn Max und Moritz situeerde. En niet vergeten: Göttingen ligt ook aan de Duitse sprookjesroute! Als een van de oudste en bekendste van bijna 200 Duitse vakantieroutes verbindt deze route belangrijke plaatsen waar de wereldberoemde broers hebben gewoond en gewerkt met steden en landschappen waarin hun sprookjes en sagen terug te vinden zijn.

Literarisches Zentrum Göttingen
Sinds het jaar 2000 is het Literarisches Zentrum Göttingen (foto rechts) actief, een samenwerkingsverband tussen boekhandels, uitgevers, en universiteit. Deze instelling houdt zich bezig met de promotie van literatuur en lezen, regelmatig gekoppeld aan andere disciplines, zodat men behalve schrijvers ook musici, filmmakers of wetenschappers kan ontmoeten. Het jaarprogramma is hier te bekijken.

Literaturherbst
Vanaf 1992 wordt in oktober in de stad het tiendaagse festival Literaturherbst georganiseerd, in aansluiting op de Frankfurter Buchmesse. Hierbij gaat de aandacht vooral uit naar internationale en wetenschappelijke literatuur. Het programma wordt bekend gemaakt in de maand juli.

Het Göttinger Literarische Gesellschaft e.V.
En alsof dat nog niet genoeg is, is er deze club van enthousiaste vrijwilligers die zich bezighoudt met alles wat maar te maken heeft met Göttingen en literatuur, het Göttinger Literarische Gesellschaft. Hun website biedt een onderhoudend overzicht van alles wat hen interesseert.

Laatst gewijzigd: 15-03-2018

Naar de overzichtspagina