Guernsey
Dit mooie eiland heeft een eigen taal die op uitsterven staat, het Dgernésiais (ook wel Guernesiais genoemd). Volgens zeggen is dit de taal die minstens 1000 jaar lang zeer dicht bij de taal is gebleven die in de tijd van de Normandische Willem de Veroveraar gesproken werd. De eilanders proberen nog te redden wat er te redden valt, maar dat valt niet mee. Als u wat meer wilt weten: visitguernsey.com.

Guernsey Literary Festival
Wie ooit dit boek las: Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap Van Guernsey, heeft al een aardig beeld van dit eiland en zijn bewoners, zij het dat het gaat om een terugblik op de Tweede Wereldoorlog.
Ook heden ten dage blijkt literatuur belangrijk voor de eilanders. Men kan er het Guernsey Literary Festival bijwonen, met zinderende bijeenkomsten en een heuse po√ęziewedstrijd. Het festival heeft vooralsnog geen vaste maand waarin het georganiseerd wordt, dus let op de website.
Voor enkele persoonlijk impressies kan men deze blog lezen.

Victor Hugo op Guernsey
Bent u eenmaal op Guernsey, sla dan zeker het Hauteville House niet over (foto links). Dit is het huis waar de invloedrijke Franse schrijver Victor Hugo (1802-1885) vijftien jaar gewoond heeft nadat hij uit Frankrijk moest vertrekken om te voorkomen dat hij gearresteerd zou worden vanwege zijn eeuwige discussies met de heersende macht (o.a. Keizer Napoleon III). Het Hauteville House ligt dicht bij de haven, Peter Port. Misschien moet u uw bezoek aankondigen. Kijk daarvoor bij Your visit in Guernsey (deels in Engels).

Laatst gewijzigd: 8-6-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Wereldkaart