Haarlem
Literair-historische wandelingen
'Men woont niet in Haarlem, men lijdt aan Haarlem', schrijft Harry Mulisch in Voer voor psychologen. Misschien is dit waar, feit is dat in Haarlem veel interessante schrijvers en schrijfsters hebben gewoond en gewerkt, in het verre en nabije verleden. De stad kent vele onbekende, zo niet 'geheime' plekken met een schrijversverleden. Literalinea heeft nu twee wandelingen in deze stad uitgezet met als gids Flip Hammann.
De route “Hart van Haarlem” start op de Grote Markt met het beeld van Laurens Janszoon Coster en brengt u vervolgens in aanraking met Willem Bilderdijk, Louis Ferron, Lennaert Nijgh, Frederik van Eeden, Busken Huet, Van Deyssel, Godfried Bomans en W.F. Hermans. Eenmaal aan de wandel, passeren we onder meer de school waar L.H. Wiener jaren les gaf en we zien hoe Haarlem een rol heeft gespeeld in de Beweging van Tachtig.
De wandeling “Haarlemmerhout” voert langs plaatsen waar letterlijk geschiedenis is geschreven. Zo zien we het huis waar de puber Harry Mulisch woonde met de huishoudster Frieda en waar de eerste ideeën over zijn schrijverschap ontstonden. We lopen ook langs zijn geboortehuis en de huizen waar De Aanslag zich afspeelt, het huis waar Nop Maas de biografie over Reve schreef en dat waar Jaap Fischer zijn liedjes maakte. Verder hebben veel Tachtigers in deze mooie buurt gewoond. De gids Flip Hammann kleedt de wandeling aan met vele aanstekelijke anekdotes over de schrijvers en wijst u op de geheimzinnige letter A, die steeds weer opdoemt in de buurt. Wat heeft die te betekenen? U kunt deze wandelingen met een eigen groep boeken, met of zonder lunch. Voor meer informatie: Literalinea. Door dezelfde organisatie worden ook speciale wandelingen georganiseerd op van tevoren vastgestelde dagen.

Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Haarlem, zie de website van Storytrail.

Frederik van Eeden
In Haarlem werd ook Frederik van Eeden geboren op 3 april 1860. Hij was behalve als psychiater, ook bekend als schrijver van boeken als De Kleine Johannes en Van de koele meren des doods. Het Frederik van Eedengenootschap verzorgde ter gelegenheid van zijn 150ste geboortejaar een mooie wandeling langs de plekken van zijn jeugd in Haarlem, en natuurlijk ook langs het beeldje van de Kleine Johannes en Windekind (zie foto hiernaast). De wandeling is – voorzien van veel foto’s en andere informatie - terug te vinden in de website van het genootschap.

Literatour
Tijdens een Literatour fiets je met een groepje mensen, bijvoorbeeld de leden van je lees- of vriendenclub, door Haarlem langs plekken waar zich fragmenten uit romans of gedichten afspelen. De tocht begint bij Station Haarlem. Tijdens een rit van zo’n 2-2,5 uur fiets je langs plekken die schrijvers geïnspireerd hebben bij het schrijven van hun boek of gedicht. Bekende Nederlandse schrijvers uit heden en verleden komen aan bod, alsmede een aantal local heroes. Op locatie wordt een fragment voorgelezen en worden er vragen over gesteld. Bijvoorbeeld: 'Uit welk boek komt dit fragment?' of: 'Wie is de auteur?' Voor meer informatie: Literatour.

Literaire Activiteiten
Stichting Literair Haarlem organiseert minimaal vier maal per jaar een grootschalig literair evenement in het Noord-Hollands Archief/Janskerk te Haarlem. Veelal in samenwerking met het Ampzing Genootschap en de Haarlemse boekhandels. Voor de stripliefhebbers zijn daar de Stripdagen Haarlem, een tweejaarlijks internationaal stripfestival dat sinds 1992 bestaat en plaatsvindt in het centrum van de stad.
Het festival bestaat uit tal van (gratis) te bezoeken tentoonstellingen, meerdere beurzen, lezingen, concerten, filmvoorstellingen, prijsuitreikingen, muzikale optredens en kinderactiviteiten. Het trekt relatief veel bezoekers vanuit heel Nederland en ook komt een aanzienlijke groep tekenaars, uitgevers en bezoekers uit het buitenland.
Stripdagen Haarlem wordt georganiseerd door Stichting Beeldverhaal Nederland. Voor meer informatie: Stripdagen Haarlem.

Tussen Haarlem en de zee
Neerlandicus Wim Vogel beschrijft in Het verrukkelijk gelegen Overveen en Bloemendaal (2009) zes tochten met vooral de literatuur als richtsnoer. Dit prachtige gebied tussen Haarlem en de zee, met zijn villa’s, duinen, meren en bos is nl. uitgebreid bezongen door verschillende schrijvers. Vogel doorspekt zijn wandelingen dan ook met citaten en anecdotes. Het boek is verkrijgbaar bij de Haarlemse boekhandels.

Laatst gewijzigd: 5-9-2018

Naar de overzichtspagina