Hamburg
Vijftien jaar lang stond Hamburg in april in het teken van de Vattenfall Lesetage – inderdaad gesponsord door energiereus Vattenfall. Het was het grootste literatuurfestival van Noord-Duitsland, waar helaas een eind aan kwam. Maar niet getreurd, er zijn nog voldoende andere mogelijkheden om de stad literair te onderzoeken.

Lesen ohne Atomstrom
Zo is daar het ‘Lesen ohne Atomstrom’ festival, dat ooit ontstaan is als een antigeluid tegen de machtige energiemaatschappijen (als Vattenfall). Ieder jaar tegen eind april kan men op allerlei fraaie locaties een kleine week lang voorstellingen en lezingen bijwonen, en schrijvers en kunstenaars ontmoeten. Zij pogen samen met het publiek een positie te bepalen ten opzichte van de grootste uitdaging aan de huidige samenleving: hoe om te gaan met hulpbronnen en de gevaren van klimaatverandering. Voor alle informatie en het programma 2015 zie de website van Lesen ohne Atomstrom.

Hamburger Literaturreisen
Zo richtten twee hartstochtelijke literatuurliefhebbers enkele jaren geleden de organisatie Hamburger Literaturreisen op, om daarmee de toegang tot literatuur te vergemakkelijken. Ze organiseren speciale reizen naar steden met een interessant literair programma, maar ook lezingen, bijeenkomsten en wandelingen in Hamburg, hun eigen stad. Die wandelingen zijn zeer gevarieerd. Soms gaat het om een bezoek aan interessante huizen, of een wandeling door de oude haven, door prachtige tuinen en parken, door het centrum, of over het kerkhof en dat alles gelardeerd met voorgedragen teksten en uitleg over de samenhang tussen literatuur en cultuurhistorie. Een overzicht van de mogelijkheden is te vinden in de website.
Aanmelden is niet nodig; de wandeling gaat altijd door. De kosten zijn 8 tot 10 euro per persoon. Voor grotere groepen kan men contact opnemen met de organisatie.

Literaturhaus Hamburg
In Hamburg is ook een heus Literatuurhuis (foto rechts), waar van alles gebeurt: lezingen, discussieavonden, gesprekken en meerdaagse literatuurfestivals. En voor wie even niet wil praten: een leescafé, een bar, en een boekwinkel.
Meer informatie: literaturhaus-hamburg.de. Adres: Schwanenwik 38, 22087 Hamburg, tel. 0049 40 22 70 20 11.

Wie nog tijd over heeft kan in Hamburg ook eens zijn oor te luisteren leggen bij een maandelijkse Poetry Slam. Bij zo’n gedichtenwedstrijd kan iedereen een kansje wagen. Het publiek oordeelt. Meer informatie: slamburg.de.

Laatst gewijzigd: 27-07-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart