Harlingen
Met Simon Vestdijk door Harlingen
Simon Vestdijk werd op 17 oktober in Harlingen geboren. Hij brengt er zijn jeugd door 'als kind tussen vier vrouwen' en gaat er naar de HBS. Harlingen keert als 'Lahringen' terug in zijn Anton Wachter romans, die immers zijn jeugdjaren bestrijken.
De Anton Wachter romans beslaan acht delen, waarvan de eerste vier in Lahringen spelen: Sint Sebastiaan (1939), Surrogaten voor Murk Tuinstra (1948), Terug tot Ina Damman (1934), De Andere School (1949).
Foto rechts: standbeeld Anton Wachter.

Bij de VVV is een brochure verkrijgbaar waarin een wandeling beschreven is langs de belangrijkste plaatsen uit het leven van de jonge Simon Vestdijk: zijn geboortehuis, de scholen die hij bezocht, de naar hem genoemde singel. Ook worden de gefingeerde straatnamen uit de romans gekoppeld aan bestaande straten. In de brochure zijn enkele oude foto's opgenomen.
Adres VVV: VVV/Tourist Info Harlingen, Grote Bredeplaats 12, 8861 BB Harlingen, 0517 430 207.

Hannemahuis
Kijk voor u een bezoek aan Harlingen brengt ook eens op de website van het Hannemahuis. Dit museum besteedt regelmatig aandacht aan Harlingse verhalen en andere literaire zaken.

Wandelen met een app
Beleef de geboorteplaats van Vestdijk, de stad die hij omtoverde tot Lahringen en vereeuwigde in Kind tussen vier vrouwen en de daarop gebaseerde achtdelige Anton Wachter-cyclus. De wandeling leidt door Harlingen, langs de plekken die het decor vormen voor zowel zijn leven als zijn werk. Van zijn geboortehuis tot de HBS die hij bezocht. Volg tegelijk de sporen van Anton Wachter in dit Friese havenstadje. De wandeling is tot stand gekomen i.s.m. de Vestdijkkring en het Hannemahuis in Harlingen.

Literaire Routes App
Dwalen door de wereld van de literatuur. Literaire Routes is een app van het Literatuurmuseum met literaire wandelingen. Wandelaars worden langs locaties uit het leven van schrijvers en dichters en hun boeken gevoerd. Met deze app komt de literatuurliefhebber meer te weten over de belangrijkste literaire plekken in Nederland. Ervaar Den Haag door de ogen van Jan Siebelink, waan u in het fin de si├Ęcle van Louis Couperus of ontdek welke belangrijkste schrijvers Noordwijk aandeden. De apps zijn vol van literaire verhalen, die met tekst, audio en beeld tot leven komen. De app met literaire wandelingen kan gratis gedownload worden in de Appstore of Google Play.

Laatst gewijzigd: 22-04-2016

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Wereldkaart