Haworth
Haworth is vooral bekend als woonplaats van de gezusters Brontë (Charlotte Brontë, Emily Brontë), schrijfsters van de beroemde romans Jane Eyre en Wuthering Heights (1847). Alle reden om er eens rond te kijken.

Times Literary Walk Brontë Territory
Wie bereid is zich te laten registreren, vindt hier een complete beschrijving van een wandeling die ruim 14 km beslaat en waarvoor men adviseert zo'n vier uur uit te trekken. U start vanaf The Brontë Parsonage Museum (foto rechts) en eindigt daar ook weer.
De beschrijving is zeer compleet en bevat tevens een korte biografie van de gezusters Brontë, een advies welk boek te lezen en tips voor andere bezienswaardigheden op de route.

The Guardian: The Brontës' moors
Deze wat kortere wandeling voert u buiten Haworth, langs paden over de heuvels, waarover de Brontë zusters regelmatig wandelingen maakten en inspiratie opdeden voor hun boeken. U komt onder andere langs de Brontë Waterfalls en Top Withens (foto links), waarvan men vermoedt dat ze Emily hebben geinspireerd tot haar landschapsbeschrijvingen in Wuthering Heights. De route eindigt bij The Brontë Parsonage Museum.
The Guardian beschreef deze wandeling, hier kunt u de routebeschrijving downloaden.
Startpunt: Tourist Office, lengte route: 11 km, lichte stijging, draag goede, waterdichte wandelschoenen of laarzen.

Meer informatie:
- The Brontë Parsonage Museum and Brontë Society

De kortste wandeling of een fietstocht
The Wuthering Heights walk is een wandeling van 6 kilometer van Haworth naar de boerderij Top Withens. Deze farm inspireerde de zusters Brontë tot het schrijven van Woeste Hoogte / Wuthering Heights.

Wie liever de fiets neemt kan hier terecht voor een keurig uitgestippelde fietstocht van 54 km. door Brontë-land: The Brontë-country cycling tour.

Tenslotte
Voor wie nog een extra duwtje nodig heeft voor een bezoek aan Haworth: in de website De literaire toerist vind je van de hand van David Bronkhorst een uitgebreid en inspirerend verslag van zijn “bedevaart” naar het land van de Bröntes.

Laatst gewijzigd: 15-05-2015

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart