Heerlen
Verschillende schrijvers en dichters hebben op een of andere manier een binding met Heerlen. Ze zijn er geboren, hebben er gewoond, of schreven een verhaal dat zich afspeelt in de stad.
Zij kennen bijna allemaal het Glaspaleis (foto rechts), gebouwd in 1935, dat onder de naam Schunck* het bruisende culturele en literaire centrum van de stad is geworden.

Manuel Kneepkens-route
In een interview heeft Manuel Kneepkens gezegd dat hij Zuid-Limburg beschouwt als het museum van zijn jeugd. Vrijwel voor elke bundel die hij heeft gepubliceerd, heeft hij dit museum bezocht. In het boek Route en gedichten zijn voor het eerst alle gedichten die hij over de mijnstreek heeft geschreven, verzameld. De gedichten zijn zo geordend dat ze een route vormen door de jeugd van Kneepkens. Tevens heeft hij bij elke plek een toelichting geschreven. De route is als wandelroute opgenomen in het genoemde boek, maar is ook te vinden in de website Literair Heerlen.

Verhalenwandeling door Heerlen
De stad Heerlen speelt een belangrijke rol in het leven van Harrie Geelen én in dat van de hoofd-personen van zijn novelle Het nijlpaard Ellende.
Dit boekwerk voert ons terug in het Heerlen van de jaren '40-'50 van de vorige eeuw. Hoewel Harrie Geelen zelf zegt: "Ik beschrijf niet de mensen, de gebeurtenissen, de gebouwen, want dat zou me remmen in mijn fantasie. Ik zou immers de werkelijkheid beschrijven in plaats van er zelf een bedenken", zijn vele beschrijvingen van gebouwen, gebeurtenissen en personages zeer herkenbaar voor de lezer.
Openbare bibliotheek Heerlen en de Stichting Vrienden van (de) Literatuur hebben op basis van de herkenbare gebouwen en stadsbeelden uit de novelle Het nijlpaard Ellende een verhalenwandeling door het centrum van Heerlen samengesteld. De combinatie van een route door 'oud Heerlen' en fragmenten uit de boeiende novelle van Harrie Geelen, maken deze wandeling tot een fraaie en leerzame activiteit.
Ook deze wandeling is te vinden in de website Literair Heerlen, net als een wandeling gewijd aan het leven en werk van Frans Erens (1857-1935), die behoorde tot de stroming van de Tachtigers. Hij bracht zijn jeugd door in Zuid-Limburg en begon pas op latere leeftijd over zijn geboortestreek te schrijven.

Laatst gewijzigd: 22-09-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart