Hilversum
Dudok in Hilversum
Met Herman Pleij wandelen door het “dorp” van zijn jeugd brengt je langs een aantal bijzondere gebouwen, gebouwd door architect Dudok in de eerste helft van de 20e eeuw. Stuk voor stuk monumenten. De jonge Herman had geen idee hoe bijzonder de scholen waren waar hij toen naartoe ging, schrijft hij in 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd.
Dit boek bevat van 52 schrijvers een korte biografie en een beschrijving van een wandeling door het dorp, de stad of streek van hun jeugd, afgesloten met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)

Literaire wandeling door Hilversum
Deze tocht leidt langs huizen en plaatsen waar bekende (veelal overleden) Nederlandse schrijvers hebben gewoond en gewerkt. Om er een paar te noemen: Sytze van der Zee, Etty Hillesum, A. Roland Holst, J.J. Slauerhoff en Nienke van Hichtum.
De route is in twee delen opgesplitst: de A-route (1 3/4 uur) en de B-route (1 1/2 uur). U kunt de route’s aan elkaar knopen of ze afzonderlijk lopen. Startpunt is in beide gevallen de Openbare Bibliotheek. De bibliotheek heeft de complete route (A en B) downloadbaar op internet gezet.
Op de foto rechts Villa Carla, alwaar Slauerhoff zijn laatste dagen sleet met Holst aan zijn ziekbed.

De tachtigers
Dankzij de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874 werd het Gooi een creatieve broedplaats voor schrijvers, schilders, wereldverbeteraars en dichters. Het werd ook een populaire streek voor veel Tachtigers. In Het beste mijner paradijzen. Wandelen door het Gooi met Van Eeden, Van Deyssel en anderen volgen we vooral twee van hen, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel.
De wandel- en fietstochten in deze literaire reisgids voeren o.a. in Hilversum langs locaties uit de jeugd van Van Deyssel.

Beeld en Geluid
Ook in Hilversum, vlakbij NS station Hilversum Noord: het kleurrijke gebouw van Beeld en Geluid, het media-archief van Nederland. Stap er eens binnen en dwaal rond door een eeuw van televisie- en radioprogramma's, mooie en aandoenlijke, spectaculaire en literaire, bekend en onbekend. Uw dag is zo om! Bereid uw bezoek enigszins voor aan de hand van de website.

Laatst gewijzigd: 31-07-2018

Naar de overzichtspagina