Hoorn
Hoorn heeft een zeer rijke (VOC-/WIC-)geschiedenis en heeft grote mannen voortgebracht. Mannen als zeevaarders Willem IJsbrandszoon Bontekoe en Willem Corneliszoon Schouten, alsmede de geschiedschrijver Dirck Seylmaeker (Velius). Van Bontekoe werd in 1646 het Journal ofte gedenkwaerdige beschrijving van de Oost-Indische Reyse uitgegeven en wie kent niet Johan Fabricius' boek De scheepsjongens van Bontekoe?
De herinnering aan het rijke Hoornse verleden is niet uitgewist: nog steeds bepalen havens, 17e-eeuwse koopmanswoningen, pakhuizen en kantoren van de VOC en de WIC er de sfeer. Met de wandeling uit de ANWB Wandelgids kunt u de sfeer van Bontekoe nog steeds ervaren.

Langs gevelstenen
Een wel zeer aparte wandeling werd samengesteld door Chris Schrickx, inwoner van deze bijzondere oude stad. Hij voert de wandelaar langs een groot aantal gevelstenen met opmerkelijke religieuze afbeeldingen en vertelt de bijbehorende verhalen. Het is tevens een wandeling geworden waarbij een groot deel van de Hoornse binnenstad kan worden bekeken. De wandeling is te downloaden van de website van de Vereniging Oud Hoorn.

Storytrail - Stadswandeling door Hoorn met een verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Het is een leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Hoorn, zie de website van Storytrail.

Uitstapje
Tussen Hoorn en Purmerend ligt de gemeente Zeevang – een conglomeraat van kleine kernen als Beets, Oosthuizen, Middelie, Kwadijk, Hobrede, Schardam en Warder. Het is bij uitstek het gebied van Dik Trom, en het is er nog allemaal: zijn school, het snoepwinkeltje, de zeedijk, het voetpad van boer Vrolijk, de molen.
De Dik Trom verhalenroute is een wandeling van ongeveer 5 kilometer - voert langs al deze plaatsen uit de bekende boeken van C. Johan Kieviet over Dik Trom. Bij elke plek hoort een verhaal dat ter plekke direct te lezen is met behulp van een smartphone (via QR-codes of Layar).
In het schooltje van Dik Trom (foto links) is nu een kinderboekenmuseum gevestigd. Let goed op de openingstijden!

Literaire Landschap: Fietsroute over de Westfriese Omringdijk
Deze fietsroute over het historische en landschappelijk fenomeen Westfriese Omringdijk bestaat uit vier delen: Alkmaar – Schagen (28 km), Schagen – Enkhuizen (61 km), Enkhuizen – Hoorn (25 km) en Hoorn – Alkmaar (31 km). Het zijn tochten vol letterkundig plezier: u ontdekt bv. de gedichten van Bram Vermeulen, komt langs het huis van Norel, ontmoet de jongens van de Bontekoe en ziet hoe de inpoldering van de Zuiderzee schrijvers inspireerde. Ook leest u de citaten van bekende en minder bekende schrijvers, gedichten op panelen en nog veel meer van dat alles.

Bij het uitzetten van de fietsroutes is gebruik gemaakt van het Fietsknooppunten netwerk.
De complete fietsroute kan men downloaden van de website van de Westfriese Omringdijk. Let daarbij op de routes getiteld Literair landschap Route 1 t/m 4

Laatst gewijzigd: 21-01-2017

Naar de overzichtspagina