Jena
Tussen historie en hightech
Jena – een fascinerende combinatie van industrieel en intellectueel verleden, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en bedrijfsleven, met een prachtige oude stadskern en een bruisend academisch leven. Een fantastisch decor voor de beroemde stadsfeesten, voor muziek en toneel – en voor diepzinnige gesprekken in een van de oude studentenkroegen, die door een geestrijk drankje misschien zelfs ongekende hoogten bereiken.

Reeds Goethe was, ofschoon niet met de fiets, vaak en graag in Jena en omgeving op pad. Steeds keerde hij weer hierheen terug – en bleef alles bij elkaar genomen bijna vijf jaar. Tweemaal zo lang heeft Friedrich Schiller hier gewoond. Zijn tuinhuis in het steegje Schillergässchen is een trefpunt voor talrijke literatuurliefhebbers – hier beleefde hij een van zijn productiefste periodes en in de tuin staat zelfs nog de oude stenen tafel waar hij dikwijls met Goethe heeft gezeten.

Destijds werd net als nu het gezellige, op literatuur georiënteerde studentenleven zeer op prijs gesteld. Het speelde zich met name af in de keurige straten van de oude binnenstad, waar zich natuurlijk ook chique cafés, goede restaurants en mooie winkels bevinden. En ook enkele van de 'zeven wonderen' van Jena zijn hier te zien, bijvoorbeeld de fraaie astronomische klok op het raadhuis of Draco, de angstaanjagende draak met zeven koppen uit de tijd omstreeks 1600, die – naar men vermoedt – een examencommissie van de universiteit symboliseert.

De echte liefhebber van de Duitse Romantiek brengt natuurlijk een bezoek aan het Romantikerhaus.

Laatst bijgewerkt: 15-09-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart