Kassel
Sprookjes en moderne kunst
Kassel is niet alleen bekend door zijn vijfjaarlijkse kunstmanifestatie Documenta (in 2017 van 10 juni t/m 17 september), maar ook door de nalatenschap van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm.
Kassel ligt in het hart van Duitsland, in Noord-Hessen, waar de gebroeders Grimm het grootste deel van hun leven gewoond en gewerkt hebben. In deze regio verzamelden zij hun wereldberoemde sprookjes en maakten zij naam als taalwetenschappers.
Hun eerste sprookjesverzameling verscheen 200 jaar geleden. Dit feit werd tussen kerst 2012 en de herfst van 2014 in Kassel groots gevierd, want nog steeds groeien wereldwijd mensen op met deze verhalen en kent men Doornroosje, Roodkapje, Sneeuwwitje, Vrouw Holle en het dappere kleermakertje. Tegenwoordig staan deze 'kinder- en huissprookjes' zelfs op de werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco.

Veel meer informatie over het leven van de broers Kassel is te vinden in de speciale Grimm-website en natuurlijk in het Gebroeders Grimm Museum in Kassel (foto rechtsboven). De eerste sprookjesverzamelingen zijn hier te bewonderen, evenals tal van nieuw verworven museumstukken.
Sinds kort kunt u ook van alles beleven in de gloednieuwe "Grimmwelt".

Sprookjeslandschap
Voor het proeven van de sfeer van de sprookjes zou de bezoeker zich ook eens buiten de stad moeten wagen. In het Noord-Hessische landschap met zijn kastelen en bossen komen ze prachtig tot leven. Dit geldt nog sterker wanneer men het Dornröschenschloss Sababurg in Hofgeismar bezoekt (40 km van Kassel) of het Schneewittchendorf Bergfreiheit (omgeving Bad Wildungen, zo’n 45 km van Kassel, foto links).
Nog leuker wordt het als u (een deel van) de Duitse Sprookjesroute rijdt. Deze route begint in Hanau, de geboorteplaats van Jacob en Wilhelm en voert verder door het land van hun kindertijd, Steinau an der Straße, en de stad waar ze studeerden, Marburg, naar Kassel.
Wie geen zin heeft om dit allemaal zelf uit te zoeken en te organiseren, kan een Pharosreis boeken (ANWB). Deze reis volgt min of meer deze Duitse Sprookjesroute.

Ook website van de Literaire Toerist besteedt ruim aandacht aan de Hessische sprookjeswereld. U kunt daar lezen hoe een nuchtere Hollander dat alles beleeft.

Literaire wandelingen
Kassel is meer dan Documenta en Gebroeders Grimm. Een wat bredere kijk op het literaire leven in de stad is te vinden bij de Kasseler Literaturspaziergang, een organisatie die door geïnteresseerde burgers is opgezet. Men kan wandelingen boeken met verschillende inhoud, over schrijvers van de Baroktijd tot heden. Voor meer informatie (Duitstalig) kan men terecht op de website.

Laatst gewijzigd: 15-10-2015

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart