Kopenhagen
Op zoek naar Hans Christian Andersen
Liefhebbers van de sprookjes van Hans Christian Andersen (1805 -1875) kunnen in Kopenhagen hun hart ophalen. Andersen heeft hier een groot deel van zijn leven doorgebracht.
Een bezoek aan de Kleine Zeemeermin ligt uiteraard voor de hand, maar wie wat meer wil zien, kan in de website van De Literaire Toerist een beschrijving vinden van een wandeling door Kopenhagen aan de hand van Hans Christian Andersen ‘persoonlijk’.

Sprookjesmuseum
In Kopenhagen is ook een speciaal Sprookjesmuseum gewijd aan de verhalen van de grote schrijver: het Hans Christian Andersen Fairy-Tale House aan de Rådhuspladsen 57, 1550 København. In fraaie presentaties worden hier zijn bekendste sprookjes uitgebeeld. Ze kunnen ook beluisterd worden in verschillende talen (niet in het Nederlands). Daarnaast kan men er zijn werkkamer, foto’s, handschriften en privé attributen vinden.

Natuurlijk zijn er ook talloze festivals, feesten, shows en markten aan Andersen gewijd. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website en gebruik als zoekterm Hans Christian Andersen.

Wandelen met Kierkegaard
Eén van die andere beroemde Denen was Søren Aabye Kierkegaard (1813-1855), een groot theoloog en filosoof. Zijn geschriften deden in de 19e eeuw veel stof opwaaien, maar ook heden ten dage is de belangstelling nog (of weer) groot, mede ten gevolge van de viering van zijn 200-ste geboortejaar. Kierkegaard ontwikkelde zijn gedachten tijdens lange wandelingen door de oude stad van Kopenhagen. Met deze tekst in de hand kunt u hetzelfde doen, Kopenhagen bekijken door Kierkegaards ogen en al wandelend en lezend meer te weten komen over deze grote filosoof. Let op, dit is een groot en rijkelijk geïllustreerd document, het downloaden kan even duren.

Tenslotte kan men een bezoek brengen aan het grote Assistens Kirkegård, de prachtige, historische begraafplaats waar Kierkegaard, sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, met andere bekende Denen hun laatste rustplaats vonden (foto links).

Laatst gewijzigd: 31-07-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart