Leiden
Door de straten der Sleutelstad
Peter van Zonneveld doceerde Nederlandse literatuur aan de Universiteit van Leiden, in het bijzonder die van de 19e eeuw. Hij beschrijft in het onderhoudende boekje Door de straten der Sleutelstad aan de hand van een wandeling door Leiden het leven en werk van Piet Paaltjens. De wandeling start bij het station, waar de jonge François Haverschmidt in 1852 vanuit Leeuwarden arriveerde om in Leiden te gaan studeren. Vervolgens loopt u langs de plaatsen die tijdens zijn studententijd een rol speelden: het Rapenburg (alwaar het academiegebouw), sociëteit Minerva, de Hogewoerd, waar hij gedurende zijn hele studententijd woonde, de cafe’s die hij bezocht en de woonhuizen van zijn vrienden.
De wandeling kan ook per fiets gemaakt worden, uitgebreid met enkele verder gelegen locaties en een blik op zijn standbeeld nabij de Klikspaanweg.
Neem wel uw leesbril mee, de lettertjes in het boek zijn erg klein!

Lees de muurgedichten van Leiden
Sinds 1992 is het stadsbeeld van Leiden op initiatief van Stichting TEGEN-BEELD verfraaid met 101 gedichten uit ruim dertig landen. De gedichten zijn in hun oorspronkelijke taal en in een sierlijk handschrift aangebracht op diverse muren in Leiden. Alle 101 gedichten vormen een unieke verzameling poëzie. De website Muurgedichten biedt veel achtergrondinformatie. Men kan er ook een beschrijvingen downloaden van diverse wandelingen en twee fietstochten langs deze gedichten.

Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Leiden, zie de website van Storytrail.

De Blauwe Tram - een literaire fietsroute
ProBiblio heeft naar aanleiding van het feit dat het in 2011 vijftig jaar geleden was dat de Blauwe Tram voor het laatst reed, de brochure De Blauwe Tram: een literaire fietsroute uitgebracht. Daarin is naast de routebeschrijving van de tram een beschrijving opgenomen van de literaire en andere wetenswaardigheden langs de route, waarbij wordt verwezen naar passages uit de literatuur. Zoals deze: ‘Op een Hemelvaartsdag ging hij in zijn eentje naar Voorschoten. Hij nam eerst de blauwe tram naar Haarlem. Daar stapte hij over op een andere blauwe tram naar Leiden. In Leiden nam hij weer een andere blauwe tram richting Den Haag. In Voorschoten stapte hij uit, bij de halte aan de noordzijde van het dorp...’ Dit fragment komt uiteraard uit De donkere kamer van Damokles.
De brochure is als PDF hier te downloaden. Er staan twee routes in: Scheveningen-Leiden (24,5 km) en Leiden-Katwijk-Noordwijk-Leiden (26,5 km).

Sporen in het oude Leiden
Leiden ademt op sommige plaatsen nog de sfeer uit de negentiende eeuw: van Kneppelhout (Klikspaan), HaverSchmidt (Piet Paaltjens), Nicolaas Beets, Gerrit van de Linde (De Schoolmeester), Albert Verwey en Jacob van Lennep. Maar ook is het de stad van Maarten 't Hart, Maarten Biesheuvel, F. Springer, Jan Wolkers en Karel van het Reve.
Tijdens de wandeling met gids Flip Hammann, lopen we langs de sporen van deze en meer literatoren.
We passeren onder meer de schildersacademie waar de beroemde passage met de gipsen torso uit Kort Amerikaans van Jan Wolkers zich afspeelt, het beroemde café waar Mahler met Freud sprak over zijn moeilijkheden met zijn vrouw (In den vergulden Turk, foto links), we zien schitterende gedichten op muren en gevels en nog veel meer. We beginnen op een boot.
U kunt deze wandelingen met een eigen groep boeken, met of zonder lunch. Voor meer informatie: Literalinea.

Door dezelfde organisatie worden ook speciale wandelingen georganiseerd op van tevoren vastgestelde dagen.

Laatst gewijzigd: 4-10-2017

Naar de overzichtspagina