Lissabon
Lissabon is een stad die figureert in talloze romans, en alleen daarom al een bezoek meer dan waard. U kunt natuurlijk met O Lissabon, mijn thuis, Nachttrein naar Lissabon, Het jaar van de dood van Ricardo Reis (of een andere titel van Jose Saramago) onder uw arm zelf op onderzoek uitgaan, maar als u graag wat begeleiding wil, dan staan verschillende organisaties tot uw dienst.

Wandelen met een gids
Lisbon Walker verzorgt allerlei themawandelingen, maar kan voor u ook een Engelssprekende gids verzorgen die u begeleidt op een literaire wandeling.

Lisbon Literary Tours Lisbon Literary Tours is ook een groep gidsen, gespecialiseerd in literaire wandelingen, zowel historische als eigentijdse, met behulp van boeken. Op deze manier ontdekt u de verschillende lagen en perioden van de stad. Zo kunt u bijvoorbeeld aan de hand van De Lusiaden, in 1572 geschreven door Luís de Camões, kennis maken met het 16e eeuwse Lissabon en de zeereizen van de Portugezen. Met Memoriaal van het klooster brengt men u naar het Lissabon van de 18e eeuw. Of met de boeken van Pessoa en vele anderen naar de 20e eeuw..

Fernando Pessoa (1888-1935) heeft in talrijke gedichten, notities en bespiegelingen de onvergelijkbare havenstad Lissabon bezongen. In 1925 schreef hij zelfs een Engelstalig reisgidsje over zijn stad, dat pas in 1992 voor het eerst werd uitgegeven in Engeland, en in 2000 in het Nederlands. Het is getiteld Lissabon: Wat de toerist moet zien. Het is een lofzang is op alle stukjes Lissabon die van historische betekenis zijn en tegelijkertijd een informatieve, met veel foto’s verluchte rondgang door deze (ook toen) bruisende stad. Het gidsje is zeker nog tweedehands te vinden.

What about Lisbon – walking on the in side organiseert wandelingen en excursies, waarvan er één specifiek gericht is op schrijvers en dichters en de plekken in de stad waar zij graag kwamen. Door de keuze van de auteurs wordt het een tocht dwars door de eeuwen en generaties.

Zelf doen
Als u het liever allemaal zelf doet, kunt u proberen de hand te leggen op eerder genoemde reisgids van Ferdinand Pessoa of op een veel recentere gids Lissabon, een nieuwe gids voor vrienden, geschreven door de in Nederland wonende Portugese schrijver J. Rentes de Carvalho. Hij beschrijft o.a. zijn favoriete wandelingen door het Lissabon van drie 19e en 20e eeuwse schrijvers: De Queiroz, Pessoa en Saramago. De gids dateert uit 2001, is in 2004 herdrukt, en is alleen nog tweedehands te koop.

Ook kunt u een bezoek brengen aan het Casa dos Bicos, een interessant museum gewijd aan Nobelprijswinnaar Jose Saramago (foto rechts). Het museum valt onder de hoede van de Jose Saramago Foundation. U kunt het vinden in de Rua dos Bacalhoeiros 1100-135 Lissabon. Tel. 351-218802040.
Meer informatie is ook te vinden in deze downloadbare Engelstalige brochure.

Laatst gewijzigd: 31-07-2018

Naar de overzichtspagina