Londen
Centrum van de tijd, stad van de Big Ben, het British Museum, Jack the Ripper, Charles Dickens, Oscar Wilde, Graham Greene..., duizend en één mogelijkheden om onder te duiken in het heden en verleden van de literatuur. Zoveel schrijvers, zoveel verhalen, zoveel geschiedenis, kijk eens hieronder en maak uw keuze.

Times Online is de internetversie van de gerenommeerde Britse krant The (Sunday) Times. De Times Online heeft een aparte wandelpagina (u moet zich wel registreren), waar u uiteraard ook literaire wandelingen kunt vinden, overigens niet gratis.

William Blake's London
Een van de wandelingen van Times Online is William Blake's London. Deze wandeling beslaat 4 km, waarvoor men adviseert een halve dag er voor uit te trekken. U start vanaf metrostation Monument en eindigt bij metrostation Holborn. De beschrijving is zeer compleet en bevat tevens een korte biografie van Blake, een advies welk boek te lezen en tips voor andere bezienswaardigheden op de route (u moet zich wel registreren).

The Sherlock Holmes Museum
Detective Holmes en zijn sidekick Watson woonden volgens auteur Arthur Conan Doyle in Baker Street in Londen. Tegenwoordig is het huis ingericht als museum.

Hoe ik van Londen houd. Wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
In 1873 telde Londen een kleine vier miljoen inwoners. Een daarvan heette Vincent van Gogh. Vier jaar woonde hij in Londen, en in die tijd stuurde hij vele brieven naar huis. Hij schilderde nog niet, maar werkte bij een kunsthandel in de buurt van Covent Garden. Iedere dag wandelde hij naar zijn werk en terug, en noteerde wat hem opviel. Hij bezocht galeries en musea, en beschreef de schilderijen die hij bewonderde en waaruit hij inspiratie putte.
In deze 'wandelgids in verhalen' reconstrueren de auteurs de Londense jaren van Van Gogh aan de hand van diens brieven. Bijna alles wat hij zag is er nu nog. Zo wandelen we langs St Paul’s Cathedral, de oude City, Hampton Court Palace, het British Museum, de National Gallery, Tate Gallery, Westminster Bridge, de Royal Academy en Hyde Park. We zien al deze bezienswaardigheden door de ogen van de kunstenaar.

Poet's Corner - Westminster Abbey
Als u toch in Londen bent, sla dan Westminster Abbey niet over. In het zuidelijke schip bevindt zich de Poet's Corner (foto links), waar graven en gedenkstenen te vinden zijn van o.a. Geoffrey Chaucer, John Milton, William Wordsworth, Robert Burns, T.S. Elliot, Jane Austen, de zusjes Bronte, William Shakespeare, Robert Browning en Charles Dickens.
Of als u liever buiten bent, gebruik uw smartphone en maak met behulp van Routeyou een Dickenswandeling of –fietstocht (15 km).

Footprints of London
Ieder jaar vindt in de maand oktober het London Literary Footprints Festival plaats. Dit is een bijzonder festival: in een maand tijd 50 'walks and talks' over boeken en auteurs uit Londen. Met in 2015 o.a. een wandeling door het Londen van Jane Austen, onder leiding van 'Emma' in vol ornaat, een literaire historie van Covent Garden, een wandeling in de voetsporen van Mrs Dalloway als ze bloemen gaat kopen, Dickens Night en Shakespeare wandelingen en een wandeling in het teken van Bloomsbury Group.
Footprints of London organiseert verder door het jaar heen ook wandelingen, sommige daarvan zijn literair getint, zoals bijvoorbeeld Dickens After Dark, Shakespeare in the City, Literary Covent Garden. Towards A New Sensibility en Bloomsbury - landscape and literature.

Huis van Keats
Wie houdt van de poëzie van de jong gestorven dichter John Keats (1795-1821), kan het huis bezoeken waar hij gewoond heeft, en verliefd werd op zijn buurmeisje. Dit huis is nu een museum, het ligt in Hampstead, Noord-Londen, 10 Keats Grove.

Bloomsbury
Hier vindt men het British Museum, waar John Keats zich naartoe haastte om de beroemde Elgin Marbles, delen van het Parthenon die Lord Elgin naar Londen had verscheept, te aanschouwen. Keats schreef vervolgens zijn Ode on a Grecian Urn. Veel schrijvers voelden zich trouwens door het museum aangetrokken; men deed er inspiratie op. Zo waren Isaac d'Israeli en Gertrude Stein regelmatige bezoekers van de Reading Room in het British Museum.
In Tavistock House, nu Charles Dickens Museum (foto rechts), bracht Charles Dickens weer veel tijd door, en William Butler Yeats zocht in Bloomsbury zijn toevlucht tot het spiritisme. Andere illustere inwoners: Ezra Pound, T.S. Eliot, en Virginia Woolf.

The Word Travels is een bijzondere reisorganisatie, opgezet vanuit een passie voor boeken. Ze organiseren o.a. begeleide wandelingen, toertochten en schrijfcursussen.
Hieronder twee mogelijkheden uit hun aanbod:

- Literary Wessex
Een twaalfdaagse rondreis, georganiseerd door The Word Travels vanaf Londen door Wessex en het Zuidwesten van Engeland. Het landschap dat zoveel schrijvers en andere kunstenaars eeuwenlang inspireerde en nog inspireert. U start en eindigt in Londen, en bezoekt o.a. Stonehenge, Salisbury, Hardy country, Bath, Winchester, Lyme Regis en het Isle of Wight.

- London literary trails
Op de site van The World Travels staan alle mogelijkheden in Londen beschreven. Zo zijn er drie Iris Murdoch London Walks en prive rondwandelingen te boeken.

London Walks is een betrouwbare organisatie die zeer originele wandelingen door Londen heeft uitgezet. Dagelijks starten op verschillende tijdstippen meerdere wandelingen op vaste plekken in de stad, u hoeft zich niet aan te melden, alleen maar te zorgen dat u op tijd bij de aangewezen startplek klaarstaat. Voor een paar pond wordt u twee of drie uur vermaakt door professionele begeleiders, die allemaal hun eigen specialiteit hebben.
Hieronder een tiental literair geïnspireerde wandelingen:

- The London that Inspired Harry Potter walk
Elke zondagmiddag start vanaf metrostation Temple (foto links) de Harry Potter-wandeling. Harry Potter is niet alleen maar voor kinderen, volwassen zijn er ook helemaal verzot op. Eigenlijk zijn het ook allemaal hele ware verhalen die schuilgaan achter de avonturen van de tovenaar in de dop. Deze verhalen zijn de basis voor de wandeling, waarbij ook nog eens twee mysteries worden opgelost; waar is de ingang van The Ministry of Magic, en kunnen we ook naar binnen?
Er is ook een een taxirondrit op bestelling: The Harry Potter Film Locations Taxi Safari, naar een flink aantal Harry Potter-filmlocaties.

Wie nog meer wil zien van de Harry Potter-films kan in de Leavesden Studios, iets buiten Londen, tijdens een drie uur durende rondleiding de sets bezoeken waar de Harry Potter-films gemaakt werden. Je kunt de kleding en de rekwisieten bekijken en zien hoe de speciale effecten werden geconstrueerd, zoals de Zwerkbalwedstrijden, en de brug die ontploft in de allerlaatste Harry Potter-film. Dit uitstapje staat los van de London Walks. Voor meer informatie: Warner Bros. Studio Tour.

- Jack the Ripper Walk
Donald Rumbelow, auteur van The Complete Jack the Ripper, begeleidt meestal deze London Walks-wandeling die iedere avond en op zaterdagmiddag start vanaf metrostation Tower Hill. De setting kan niet dramatischer; binnen twee minuten bevindt u zich in verlaten, stille, en vooral donkere steegjes. U bezoekt een Victoriaanse pub en krijgt uitgelegd hoe de verhoudingen in 1888 waren tussen Scotland Yard en City of London Police. Door de rivaliteit tussen die twee kon Jack the Ripper in alle rust dood en verderf zaaien.

- The London of Shakespeare & Co. - In the Far Off Time
Elke maandagochtend start vanaf metrostation Monument de London Walks-wandeling naar Bankside district en het verleden. U volgt de voetstappen van Shakespeare en bezoekt o.a. Shakespeare's Globe (foto rechts). Het in 1644 gesloopte theater werd herbouwd en geopend in 1997. Het was het eerste met riet gedekte gebouw dat weer mocht worden neergezet sinds de Grote brand van Londen in 1666. Behalve dat er voorstellingen in dit theater gegeven worden, is er ook een expositie over het leven van William Shakespeare en de voorstellingen die er opgevoerd werden in zijn tijd.

- Literary Bloomsbury & the Old Museum Quarter
Elke dinsdagmiddag start vanaf metrostation Holborn een London Walks-wandeling door Bloomsbury, vooral bekend van het British Museum. Maar Bloomsbury biedt meer; o.a. Londen's smalste straatje, Londen's meest literaire straat en het huis van Sylvia Plath en Ted Hughes.

- The Literary London Pub Walk - The Write Stuff
Op woensdagavonden start vanaf metrostation Holborn deze London Walks-wandeling door prachtige straten, pleinen, en een paar van de beste en oudste Londense pubs waar literair Londen at, dronk en zich vermaakte. U loopt door de buurt van Charles Dickens, Oscar Wilde, George Orwell en Virginia Woolf.

- Shakespeare's & Dicken's London - The Old City
Londen was voor Shakespeare en Dickens wat Parijs was voor Balzac. De stad hield hen in haar greep, en inspireerde ze tot het maken van mooie werken die we nog steeds 'en masse' lezen. Deze auteurs van eeuwen geleden hebben hun sporen nagelaten, die we vandaag de dag nog kunnen volgen onder begeleiding van een gids van London Walks.
Iedere woensdagochtend start de wandeling vanaf metrostation St. Paul's (exit 2).

- Occult London & The Da Vinci Code
Er zijn 'verdachte' geometrische vormen te herkennen in straten en wijken, monumenten werpen schaduwen die op veel manieren uit te leggen zijn, Leonardo Da Vinci was helemaal niet zo gelovig volgens Jean Cocteau (kunstwerk van zijn hand in een kleine, verborgen kerk), en er gebeuren onverklaarbare dingen. Dan Brown wijdde zijn boek De Da Vinci Code aan deze vreemde en occulte zaken. Net als Gerard de Sede deed in The Templars Are Among Us.
Elke donderdagmiddag start vanaf metrostation Temple deze 'spannende' wandeling.
N.B. Het is handig een Oyster Card te hebben. Net als Sophie en Robert Langdon maakt u een ritje met de metro.

- In the footsteps of Sherlock Holmes
Elke vrijdagmiddag start vanaf metrostation Embankment de London Walks-wandeling die geheel gewijd is aan Sherlock Holmes, zijn trouwe assistent Watson en hun avonturen.
U volgt de heren door Charing Cross, de gasverlichte steegjes van the Strand en Covent Garden met het prachtige Opera House (foto links) en kleurrijke markthallen. Uiteraard eindigt deze wandeling in Sherlock Holmes' werkkamer, in het gebouw dat iedereen kent van The Hound of the Baskervilles. In deze werkkamer staan veel stukken die zijn geschonken door de Conan Doyle-familie.

Liefhebbers van motorrijden en van deze nog altijd populaire en vaak verfilmde Sherlock Holmesverhalen van Sir Conan Doyle (1859 – 1930), zijn schepper, zouden ook kunnen kiezen voor een motortocht van Londen naar Southampton (256 km). De rit start bij het Sherlock Holmes Museum, Bakerstreet 221 in Londen en eindigt bij het graf van de schrijver in Minstead bij Southampton.

- Charles Dickens' London
Ook start iedere vrijdagmiddag vanaf metrostation Temple de London Walks-wandeling met betrekking tot Charles Dickens.
Gids Jean is geheel in stijl in haar Victoriaanse kleding en zij laat u vanalles zien wat u in het geheel niet verwacht. Autoloze straatjes en steegjes, gaslampen, 18e- en 19e-eeuwse huizen, een 400 jaar oud winkeltje. Kortom: het Londen waarin Dickens leefde en werkte.

- The London of Oscar Wilde
Op zaterdagochtenden start vanaf metrostation Green Park deze London Walks-wandeling, geheel in het teken van Oscar Wilde. Wilde met zijn lange haren, extreme kostuums, esthetische gebaren, exquise voorwerpen en uitgelezen taalgebruik. Zijn roem en zijn verval...

Laatst gewijzigd: 2-3-2016

Naar de overzichtspagina