Lübeck
Drie Nobelprijswinnaars
Een wandeling door het middeleeuwse Lübeck is een unieke belevenis – des te meer omdat de stad, naast veel historie, beslist ook een moderne kant heeft: als de dag ten einde loopt, komt er leven in de talrijke cafés, restaurants, bars, clubs en discotheken. Lübeck verandert dan in een bruisende, trendy stad en menig nuchter terughoudende Hanzeaat ontdekt hier zijn uitgelaten kant, zoals misschien ooit Günter Grass, naast Thomas Mann en Willy Brandt één van de drie Nobelprijswinnaars wier namen met Lübeck verbonden zijn.

Günter Grass
In het Forum voor Literatuur en Beeldende Kunst, eenvoudiger Günter-Grass-Haus genaamd (foto boven), wordt in de permanente expositie de veelzijdige creativiteit van de gevierde schrijver getoond.
In wisselende tentoonstellingen worden behalve het werk van Grass op het gebied van beeldende kunst, literatuur en muziek ook andere 'dubbele talenten' getoond. Bij het huis behoren een tuin met beeldhouwwerken van Grass, een archief, de bibliotheek en een winkel.

Thomas Mann
Het Lübeckse Buddenbrookhaus (foto links), vernoemd naar Thomas Manns familiesaga De Buddenbrooks over de neergang van een handelsfamilie, besteedt uiteraard veel aandacht aan de schrijver en diens beroemde roman. Zo kan men er twee permanente tentoonstellingen bezichtigen c.q. beleven. De eerste is getiteld Die Manns - eine Schriftstellerfamilie, over de schrijvende broers Heinrich en Thomas Mann en over de kinderen van de laatste, Klaus, Erika en Golo Mann, die in de voetsporen van hun vader traden.
De tweede Die »Buddenbrooks« - ein Jahrhundertroman besteedt vooral aandacht aan deze roman, die zich overduidelijk afspeelt in Lübeck. Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke exposities, bv over de inspiratie die beeldende kunstenaars vonden in de boeken van Thomas Mann.
Ook worden er lezingen en discussiebijeenkomsten georganiseerd en kan men vanuit het Buddenbrookhuis deelnemen aan speciale wandelingen door de stad, waarbij de locaties uit het boek en de verfilming daarvan worden aangedaan. Rond de Kersttijd kan men deelnemen aan speciale programma’s rond de Buddenbrooks.

Meer informatie over al deze activiteiten is te vinden in de website van het Buddenbrookhaus (deels in het Engels).

Wie liever thuis in zijn luie stoel door Lubeck zwerft, leest het boek van Margreet den Buurman, Het Lübeck van de Buddenbrooks.
Hierin wordt het negentiende eeuwse Lübeck beschreven, de locaties en reizen besproken, de rangen en standen in deze handelsstad, en de badplaats Travemünde waar de beau monde in die dagen graag zijn vakanties doorbracht.

Laatst gewijzigd: 16-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart