Lviv / Lwów
Een reis naar Lviv is een reis naar het verleden. In deze prachtige, slechts weinig bekende stad in het Westen van Oekraïne, leest men de geschiedenis van centraal Europa in een notendop. Alleen al de verschillende namen – Lviv (Oekraïens) , Lemberg (Duits) of Lwów (Pools) – verwijzen naar een vaak wisselend bewind in slechts korte tijd.

Jan Paul Hinrichs beschreef de stad in Lemberg-Lwów-Lviv. Hij vertelt hoe tot de Tweede Wereldoorlog deze multiculturele hoofdstad van Oost-Galicie de woonplaats was van vooral Polen en Joden. Daarna werd het een echt Oekraïense stad. Alle Joden waren vermoord en de Polen waren gedwongen te vertrekken naar meer in het westen gelegen gebieden. Slechts herinneringen en literaire beeldvorming hielden de stad die er ooit was, overeind.

Lviv is de geboorteplaats van schrijvers als Milo Anstadt, die in Kind in Polen (1982) zijn jeugdherinneringen beschrijft, van de Poolse schrijvers Zbigniew Herbert, Jozef Wittlin en Stanislaw Lem. Anderen verbleven er tijdelijk, maar gaven de stad een markante plek in hun verhalen.
Joseph Roth werd geboren in het stadje Brody, zo’n 100 km verderop, maar hij studeerde in Lemberg en schreef reportages over de stad voor de Frankfurter Zeitung. Hij woonde er echter niet lang, vertrok om voortaan een zwervend bestaan te leiden als journalist en schrijver. Toch bleven Brody en Galicie een belangrijke rol spelen in zijn werk.
Schrijvers als Simon Wiesenthal en Sara Rosenfeld beschreven de moord op de 150.000 joden die ten tijde van de Holocaust woonden in Lviv, hoe nadien die stad voorgoed veranderde.

Het moge duidelijk zijn, in Lviv loopt men door de geschiedenis en een betere gids dan het prachtige boekje van Jan Paul Hinrichs kan men zich niet wensen. In amper 130 pagina’s rijst een beeld op van een kleurrijke stad, op het breukvlak van Europa, waar ooit angst en verdriet heersten, en waar overal de sporen liggen van schrijvers en dichters.
Wandel door de straten, ga binnen in de talloze kerken en bezoek het prachtige immense kerkhof en lees over de mensen die hier ooit woonden!

Laatst gewijzigd: 10-02-2014

Naar de overzichtspagina