Maastricht
Maastricht Boekenstad
Maastricht ligt op het grensvlak van drie cultuurgebieden en neemt daarmee een bijzondere plaats in. Hier heeft Henric van Veldeke in 1170 zijn Sint Servaaslegende geschreven, het oudste boek in het Nederlands dat wij kennen en daarmee is hij de grondlegger van de Nederlandse literatuur. Ook na hem zijn nog vele dichters en schrijvers actief geweest in deze mooie oude stad.
Maastricht Boekenstad (een samenwerkingsverband van boekverkopers, antiquariaten, bibliotheken en literaire verenigingen) en VVV Maastricht werken samen om de bezoeker kennis te laten maken met literair Maastricht in de vorm van een wandeling door het centrum langs beelden en geschriften die het literaire karakter van de stad kenmerken. Deze wandeling is te vinden in de website van Maastricht Boekenstad, naast veel informatie over ook andere literaire wandelingen, verzorgd door de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht, ofwel VLAM. Op verzoek treden leden van de VLAM ook op als gids voor groepen die in literatuur geïnteresseerd zijn. De wandelingen duren ca. 2 uur.

Pierre Kemp wandelroute
Een van deze wandelingen is de Pierre Kemp wandelroute, ontworpen in 2010 toen de biografie Pierre Kemp-een leven verscheen van de hand van Wiel Kusters. De Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) en het Letterkundig Centrum Limburg ontwierpen een poëziewandeling door de wijk Wyck ontworpen aan de hand van zestien gedichten van Pierre Kemp.
Belangstellenden kunnen deze wandeling op eigen gelegenheid lopen of soms onder enthousiaste begeleiding vanaf Centre Céramique. De brochure kost € 3,-, is verkrijgbaar bij Boekhandel De Tribune, de VVV, Centre Céramique, en de VLAM.

Jekerparkpoëzie
Voordat de Jeker in de Maas stroomt is het laatste stuk omgetoverd tot een nieuw park: het Jekerpark. Bij elk van de vijf toegangswegen van het park is een gedicht in Belgische hardsteen geplaatst (foto links). In 2004 vond de onthulling plaats van de 'gedichtenstenen'. De dichters zijn Pierre Kemp, Frans Budé, Wiel Kusters, Hans van de Waarsenburg en de winnaar van een poëzieprijsvraag Erik Solvanger. De gedichten werden gebundeld in een speciale uitgave.

D'Artagnanwandeling
Wie kent niet het beroemde boek De Drie Musketiers van Alexander Dumas? Een van de hoofdpersonen in dit boek, Charles Debatz-Castelmore, graaf d'Artagnan, is op 25 juni 1673 in Maastricht gesneuveld. Dit gebeurde tijdens de belegering van Maastricht door Lodewijk XIV, de zonnekoning. Deze wandeling voert u langs de plekken waar hij heeft gevochten en waar hij vermoedelijk is gestorven.
De routebeschrijving is gratis downloadbaar: www.wandeleninmaastricht.nl (kijk bij 'Stadswandelingen').

Sint Servaas fietstocht
In plaats van wandelen kunt u ook per fiets op zoek gaan naar de hierboven genoemde Sint Servaaslegende. Deze fietsroute loopt via een aantal fietsknooppunten langs plekken in Maastricht die vernoemd zijn naar Sint Servaas, zoals de Servaasbrug en de Basiliek van Sint Servaas. Ook neemt de route een klein stukje van de omgeving mee.

Laatst gewijzigd: 05-09-2017

Naar de overzichtspagina