Mechelen
Een bezoek aan Mechelen, ook wel de stad van de Maneblussers genoemd, begint met een mooi verhaal. Lees hier waarom Mechelen zo genoemd wordt – en niet alleen Mechelen!

De stad Mechelen, gelegen aan de rivier de Dijle, is rijk aan Letteren. Wie zich interesseert voor wat er reilt en zeilt op literair gebied, kan terecht in bibliotheken en boekhandels of wandelt in de voetsporen van schrijvers en dichters. Op de website van de stad wordt ruim aandacht besteed aan alles wat op dit terrein te horen, te zien en te lezen valt.

Herman de Coninck
Bewonderaars van de grote Vlaamse dichter Herman de Coninck kunnen gebruik maken van de literaire wandelgids die Thomas Eyskens schreef: Er is niets te zien en dat moet je zien
De gids voert u langs het kranten- en boekenwinkeltje van zijn ouders, waar Herman als kind literatuur verslond, naar het huis van zijn eerste vrouw An Somers, die hij na twee jaar huwelijk al moest afstaan aan de dood. Van zijn stamkroeg Herten Aas naar het strenge Sint-Romboutscollege, waar zijn eerste gedichten verschenen in het schoolkrantje. Het boekje bevat ook historische foto s, gedichten en tekstfragmenten.
Foto: gedenksteen Herman de Coninck

Van Mechelen naar Boom en terug
Een andere tip: Marita De Sterck beschrijft in De hondeneters de voettocht van Victor van Mechelen naar Boom en terug. Achterin het boek, en op haar website staat het kaartje met de route, zodat je die zelf ook kunt volgen. Op de website wordt de route ook nog verkort uitgeschreven.

Bijeenkomsten
En tenslotte: de Stedelijke Openbare Bibliotheek, het Stadsarchief en de vele boekhandels organiseren regelmatig boekvoorstellingen, signeersessies, tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten die aangekondigd worden op UiT in Mechelen.

Omgeving
In de omgeving van Mechelen is een fietsroute uitgezet als een eerbetoon aan het leven van Martien, de grootvader van schrijver Stefan Hertmans, dat meesterlijk verteld wordt in het boek Oorlog en Terpentijn. Het traject maakt een lus en volgt daarbij deels het traject dat de troepen waar Martien toe behoorde, volgden tijdens Wereldoorlog I na de slag van Schiplaken. Ze liepen toen naar Zaventem (augustus 1914). De tocht beslaat ongeveer 50 km, start bij de H. Familiekerk in Hever (bij het Schiplakenbos, 7 km zuidoostelijk van Mechelen, foto rechts) gaat dan richting Vilvoorde, rond Brussel en Kampenhout, om weer te eindigen bij het startpunt.

Laatst gewijzigd: 14-03-2017

Naar de overzichtspagina