Médan
Deze kleine gemeente, in het departement Yveline, 30 km ten oosten van Parijs, was ooit de domicilie van verschillende grote Franse schrijvers.

Maison Zola (foto rechts)
Zo kocht Emile Zola (1840-1902) er in 1878 een woning waar hij vervolgens fors aan verbouwde. Hij schreef er vele delen uit zijn Les Rougon-Macquart-reeks en woonde er tot zijn onverwachte dood in 1902. In deze periode speelde ook de affaire Dreyfus, waarmee Zola tot ver over de grenzen van Frankrijk bekend is geworden. Hij nam het publiekelijk op voor de ten onrechte veroordeelde Joods-Franse officier Alfred Dreyfus. Dat werd hem niet in dank afgenomen, maar uiteindelijk kreeg hij gelijk. Dreyfus werd gerehabiliteerd.

Zola’s woning is nu een gecombineerd museum: Maison Zola en Musée Dreyfus in één. Voor meer informatie zie de website van het museum.

Chateau de Médan (foto links)
Ook het Chateau de Médan is een bezoek waard. Sinds het gebouwd werd – als jachtpaviljoen – aan het eind van de 15e eeuw en een eeuw later weer verbouwd tot een veel comfortabeler chateau, heeft het veel bekende Franse literatoren onderdak geboden. Zo heeft het tot woonplaats gediend van de 20e eeuwse schrijver en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.
Veel eerder was het de domicilie van Pierre de Ronsard (1524-1585), een beroemd dichter uit de Renaissancetijd. Hij was een van de leiders van de Pleiade, een dichtgenootschap dat veel betekend heeft voor het gebruik van het Frans i.p.v. het tot dan gebruikelijke Latijn. De dichters kwamen regelmatig bijeen op het Chateau de Médan. Om u een idee te geven: hier vindt u een keuze (franstalig) uit de poëzie van Pierre de Ronsard.

Wat een bezoek aan het chateau betreft, moet u er wellicht rekening mee houden dat u een afspraak moet maken. Zie voor meer informatie de website van het chateau.

Laatst gewijzigd: 29-05-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart