Meppel
Drukkerijmuseum Meppel
We leren allemaal lezen en we doen dat bijna continu, op papier of digitaal. We realiseren ons nauwelijks dat er vele eeuwen overheen gingen voor de mensheid de beschikking had over geschreven teksten, en dan nog waren ze lange tijd niet bereikbaar voor iedereen.
Een bezoek aan het Drukkerijmuseum Meppel opent ons de ogen voor de lange weg die het geschreven woord heeft afgelegd. Het vertelt het verhaal over de eerste tekens van de oermens, gekrast in steen, schilderingen in grotten, beeldtaal (spijkerschrift van de Soemeriërs en vroege hiërogliefen uit Egypte), en hoe dit zich dan verder ontwikkelt tot een fonetisch schrift (Feniciërs) en via verschillende stappen uitmondt in het ons bekende alfabet.
Ook het belang van de soort materialen waarop de tekens werden vastgelegd wordt duidelijk. Denk aan de uitvinding van het papier en, later, van de boekdrukkunst!
Het Drukkerijmuseum laat dit alles zien aan de hand van feiten, objecten en materialen, vaak ondersteund door workshops. Daarmee is het voor jong en oud een bijzonder, interessant excursiedoel.

Het museum ligt op 10 minuten lopen van station Meppel. Het is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie: Drukkerijmuseum Meppel.

Puppet International
Ook het tweejaarlijkse internationaal poppenspelfestival is een excursie naar Meppel meer dan waard. In alle even jaren kunt u eind september vier dagen lang genieten van de mooiste, droevigste, lieflijkste verhalen en maakt u mee hoe een zeer oude traditie springlevend kan zijn. De volgende editie vindt plaats van 9 t/m 14 oktober 2018.
Voor meer informatie: Puppet International.

Laatst gewijzigd: 02-08-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart