Middelburg
Hans Warren (1921-2001) leefde en werkte bijna zijn hele leven tussen de Westerschelde en de Oosterschelde. Daar schreef hij zijn kritieken voor de krant en zijn gedichten en hield hij nauwgezet zijn dagboeken bij. In de loop van zijn leven zag hij hoe het Zeeuwse landschap veranderde. Dat alles vergaat en niets blijft, is in zijn werk dan ook een sterke onderstroom.

Ronny Boogaart en Eric de Rooij beschrijven in Hart van mijn land ik ben terug een drietal literaire wandelingen door het Zeeland van Hans Warren, in en rond Goes, Borsele en Middelburg. Ze voeren langs de plekken die in zijn poëzie en dagboeken een grote rol spelen. Het boekje is verlucht met tekeningen van Warrens hand, en met foto’s (onder meer uit Warrens nalatenschap). Routekaarten op de binnenzijde van de omslag.

Middelburg Boekenstad
Jaarlijks organiseert Middelburg begin mei de grootste boekenmarkt van Zuidwest Nederland.
Hier vindt u meer informatie: middelburgboekenstad.

Boekhandel De Drvkkerij is zeker een bezoek waard. Men organiseert ook regelmatig activiteiten. Bekijk daarvoor de agenda in de website De Drvkkerij.
De boekhandel gaf ook een boekje uit: Literaire Wandeling Middelburg. Het is voor 1 euro verkrijgbaar via dezelfde website.

Sinister Zeeland
Houdt u van griezelen (en lachen), wandel dan eens met schrijver Jan J.B. Kuipers door Middelburg. Hij laat u kennismaken met 'Sinister Zeeland', vertelt met liefde over kruisvaarders, pestlijders en moordenaars, en over de ijselijke bureaucratie van de regentenstad Middelburg. Stokoude geschiedenis en pijnlijk recente verhalen: van het hostiewonder via een lugubere vondst in een bushokje, tot ver voorbij het bombardement. De wandelingen zijn meestal 's avonds en duren anderhalf uur. Voor meer informatie: Sinister Zeeland. De data van de eerstvolgende wandelingen vindt u onder de knop Bestel-nu.
Voor andere activiteiten zie de agenda van Planbureau en Bibliotheek Zeeland.

Wandelen en fietsen langs literatuur
Als u liever uw eigen tempo bepaalt, kunt u gebruik maken van het speurwerk van Kees van Rijswijk. Hij stelde een wandel- en fietsgids samen die u voert langs ongeveer 60 Walcherse locaties die in romans, verhalen en gedichten een plekje hebben gevonden: Langs literaire locaties op Walcheren. Dit boek is in vier hoofdstukken verdeeld: 'Middelburg', 'Van Veere naar Domburg', 'Van Westkapelle naar Biggekerke' en 'Vlissingen'. Elk van deze hoofdstukken omvat twee elementen: bijzonderheden over auteurs en locaties en citaten van fragmenten van teksten waarin de besproken locaties aan de orde komen.

Sprekende Gevels
Het poëzie project Sprekende Gevels ging in juli 2009 van start. Het doel van het project is om blinde muren en gevels en andere verrassende plaatsen in Middelburg te verfraaien met gedichten. Men streeft naar een aantal van twintig tot vijfentwintig gedichten in het centrum van Middelburg. Het thema is 'Zee en Land'.
In 2010 zijn de eerste zes muurgedichten onthuld. Zodra er voldoende gedichten zijn zal er een literaire wandelroute aan verbonden worden. Inmiddels zijn er al meer gedichten geplaatst. Voor een overzicht van de gedichten en hun locaties kan men momenteel terecht op de website van Zeeland geboekt.

Laatst gewijzigd: 03-07-2017

Naar de overzichtspagina