Middenbeemster
Museum Betje Wolff
In de voormalige pastorie van de NH Kerk in Middenbeemster zetelt sedert 1950 Museum Betje Wolff. De naam van dit museum is ontleend aan de bekende 18de-eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff, geboren Bekker, die gedurende haar huwelijk (1759-1777) met dominee Adrianus Wolff in de pastorie heeft gewoond. Het museum biedt een groot aantal stijlkamers uit verschillende periodes en brengt drie eeuwen wooncultuur van Beemster en omgeving tot leven. Verder kent het museum een in de 18de-eeuwse stijl gerestaureerde pastorietuin.
Op de zolder bevindt zich het in 1953 geheel gerestaureerde studeer- en boekenkamertje van Betje, door haarzelf 'Kipperust' genoemd. De bibliotheek bevat naast de zo goed als volledige uitgaven van het werk van Betje Wolff en haar levensvriendin Aagje Deken, veel lectuur welke eenmaal tot de boekenschat van Betje behoorde.
Bezoekers kunnen aan de hand van een rijkelijk geïllustreerd gidsje vrij door het museum lopen. Voor groepen bestaat de mogelijkheid om een inleiding en/of rondleiding te krijgen, Daarnaast biedt het museum nog tal van andere faciliteiten.
De uitgebreide verzameling (meubels, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, boeken enz.), veelal schenkingen, is eigendom van het Historisch Genootschap. In de zomerperiode organiseert het museum jaarlijks wisselende tentoonstellingen.
Ongeveer 5 km. verderop, in het kleine dorp De Rijp, is nog het huis te vinden waar de dames Wolff en Deken woonden van 1778 tot 1782. Het staat in de Rechtestraat 40, en een gevelsteen laat zien dat u het juiste huis voor ogen hebt. Meer informatie: Historisch Genootschap Beemster.

Laatst bijgewerkt: 02-08-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart