Montmorency
De gemeente Montmorency ligt 15 km ten noorden van Parijs, in het departement Val-d'Oise (regio Île-de-France), op een uur rijden (of met het openbaar vervoer) van het centrum van de hoofdstad.
In 1756 vestigde Jean Jacques Rousseau (1712-1778) zich in hier met zijn vriendin Thérèse Levasseur, zijn 80-jarige “schoonmoeder” en zijn hond. Hij woonde in Mont-Louis, een verblijf op het landgoed van Madame d’Epinay, met wie hij al langere tijd bevriend was. In de tuin stond een klein paviljoen, waar hij enkele van zijn belangrijkste werken schreef: Emile, of Over de opvoeding en Het maatschappelijk verdrag, of Beginselen der staatsinrichting, ondanks de Spartaanse omstandigheden in dit paviljoen, dat hij zijn “donjon” noemde.

Echt lang heeft Rousseau niet in Montmorency gewoond. Emile werd in juni 1762, kort na verschijnen, verboden en verbrand, terwijl Het maatschappelijk verdrag (oorspronkelijke Franse titel Du contrat social ou principes du droit politique) een politiek-staatkundige verhandeling die later de basis werd van de eerste Franse grondwet, aanvankelijk zoveel stof deed opwaaien dat Rousseau het land uitvluchtte om aan arrestatie en gevangenis te ontkomen.

Nu is in het huis in Montmorency een museum. Men kan de vertrekken bezoeken waar Rousseau woonde, de donjon, en de bibliotheek met de bijzondere Rousseau collectie.
Voor meer informatie: Musée Jean-Jacques Rousseau (Franstalig).

Een andere woning van Rousseau is te bezichtigen in Chambery, zie elders in het Literatuurplein.

Laatst gewijzigd: 29-05-2017

Naar de overzichtspagina