München
In München, prachtig gelegen aan de rivier de Isar, hebben vele beroemde Duitse schrijvers en kunstenaars voetstappen liggen. Rainer Maria Rilke woonde er verscheidene jaren, evenals Frank Wedekind en Heinrich Heine. Thomas Mann voltooide hier, in de Feilitzschstraße 32, zijn beroemde roman De Buddenbrooks. Ook schilders lieten van zich horen. Zo werd de “Künstlergemeinschaft Der Blaue Reiter”, in München opgericht door Wassily Kandinsky. Dit was een kleine groep gelijkgestemde kunstenaars, die van ongeveer 1911 tot 1914 bestond.

De wijk Schwabing, direct ten noorden van het centrum, vormde toen en nu nog steeds het culturele, intellectuele en artistieke hart van München. Nu is het er druk en levendig, maar honderd jaar geleden was Schwabing een rustige wijk, waar beroemde schrijvers en kunstenaars woonden.

Literaturhaus
Een grote stad als München heeft uiteraard ook een Literaturhaus, met een uitgebreid literair programma, cursussen, lezingen, conferenties en tentoonstellingen. Dus bent u in de stad, vergeet dan niet hun website te bekijken. Daar vindt u ook informatie over één van de grote activiteiten: het jaarlijkse Literaturfest, in de maanden november / december.

Krimifestival
Krimi liefhebbers kunnen in München jaarlijks hun hart ophalen. Al sinds 2003 wordt er een krimifestival georganiseerd, met een startschot in de zomer, en een scala aan activiteiten in de herfst. Voor het programma zie de website. Daar kunt u zich ook abonneren op een nieuwsbrief per mail.

Ruime keus
In dit overzicht van "Tipps für Leseratten" komt u uit bij de wat lichtvoetiger aanpak. Zo treft u daar onder het kopje Auf Spuren der Dichter: Gedenktafeln und Denkmäler bijvoorbeeld een overzichtje van schrijverswoonhuizen en -standbeelden.

Houdt u van mijmeren, bezoek dan de Dichtergarten, een stil, romantisch park met verschillende standbeelden van met de stad verbonden kunstenaars en dichters, oa. Heinrich Heine en Frederic Chopin. Het ligt vlakbij de beroemde Hofgarten en is zelfs bij inwoners van München vrij onbekend .

Of ga naar de boekenmarkt aan de Isar, het beginpunt ligt aan de Widenmayerstraße, bij de Maximiliansbrücke. Voor meer informatie: Bücherflohmarkt.

En wie ooit genoten heeft van Het oneindige verhaal of Momo en de tijdspaarders van Michael Ende kan een bezoek brengen aan het kleine Michael Ende Museum. Het is gevestigd in de Internationale Jugendbibliothek in Schloss Blutenburg.

Wandelen door München met Dr. Dirk Heißerer
Sinds 1988 verzamelt schrijver / literatuurwetenschapper Dirk Heißerer informatie over het kunstenaarsleven in München en omgeving. Dat valt niet mee, want 70 procent van de bebouwing is tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Bovendien heeft de stad zich ontwikkeld, ze is meegegaan met de tijd, maar wie goed oplet, vindt nog heel veel terug, zeker tijdens wandelingen en excursies, georganiseerd door Dirk Heißerer.
Met hem kun je wandelen door (de verschillende wijken van) München en omgeving. De tochten variëren in lengte van een hele dag per boot over de Ammersee (foto links), tot twee of drie uur kuierend door de stad. Dirk Heißerer stelt jaarlijks een programma op, waar regelmatig nieuwe items aan worden toegevoegd. Voor meer informatie en aanmeldingen: Literarische Spaziergänge und Exkursionen.

Laatst bijgewerkt: 2-8-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart