Naarden
Naarden is een oude vestingstad met een rijke historie. De stad wordt voor het eerst genoemd in 1233 door Gijsbrecht van Aemstel, terwijl ze een bloeiperiode beleefde. In 1348 werd de stad verwoest en in 1572 werd de complete bevolking door de Spanjaarden uitgemoord.

Tijdens de pestepidemie van 1670 stierf in Naarden de Boheemse geleerde, pedagoog en schrijver Jan Amos Comenius. Bijna niemand weet dat zijn mausoleum een stukje Tsjechisch grondgebied is, het trekt veel Tsjechische bezoekers.
Naast het mausoleum is het Comenius Museum gevestigd.
Naast de Grote Kerk staat zijn standbeeld, en vlak daarbij is sinds kort een muurgedicht te vinden van de Nederlands-Tsjechische dichteres Jana Beranová (foto hieronder). Het gedicht staat in twee talen op naast elkaar gelegen gevels aan het Kerkpad.

Jana Beranová vluchtte als jong meisje in 1948 met haar ouders uit Tsjechoslowakije. Haar tekst verwijst naar Comenius die eveneens zijn vaderland moest ontvluchten: het kind in het gedicht draagt tijdens de voettocht door de bergen een schooltas als vleugels op haar rug. Comenius als voorvechter van onderwijs geloofde onder meer dat kennis voor iedereen in de wereld de weg was naar vrede.

Dit gedicht van Beranová is het derde in een reeks. De eerste is een gedicht van Willem Jan Otten op de muur van het huis aan de Bussummerstraat 2. Het is getiteld Na de Mattheuspassie, en sluit daarmee aan bij de lange en beroemde traditie van Mattheuspassion uitvoeringen in deze vestingstad.

Anna Enquist kreeg een plaats in de Duivensteeg aan de gevel van de fietsenstalling. En al snel volgden er meer: o.a. Leo Vroman, Lucebert, Rutger Kopland, Willem van Toorn en Ida Gerhardt. In de website van de Vereniging Vestingstad vindt u alle locaties en dichters op een rij.

Laatst gewijzigd: 28-09-2017

Naar de overzichtspagina