New York City
Mocht u naar New York gaan en daar graag iets zien en meemaken van het literaire leven en de literaire geschiedenis van deze wonderbaarlijke stad, leest u dan vooreerst in het tijdschrift Boekentaal het smaakmakende artikel van de hand van Jacandra van den Broek. Zij laat in kort bestek zien hoe New York de habitat èn inspiratie was van vele beroemde schrijvers en dichters. In haar visie is Literair New York “oneindig en groots”.
Vervolgens staan natuurlijk alle prachtige aanwijzingen en tips van de New Yorkers en hun websites tot uw beschikking. Het kiezen zal niet meevallen.

Central Park
Het begint al met deze oase van rust middenin Manhattan, in de metropool New York, ofwel The Big Apple. Zo groot, zo groen, en met zoveel rust dat de meesten vergeten dat het park halverwege de negentiende eeuw volledig is aangelegd. Verspreid door het park zijn literaire herkenningspunten, zo staan er beelden van Alice in Wonderland en Hans Christan Andersen, en is er de 'Shakespeare Garden'.
The Mall, een tien meter brede promenade, geflankeerd door iepen, en Bethesda Terrace zijn het sociale en toeristische middelpunt van het park. Het zuidelijke eind van The Mall heet in de volksmond Literary Walk. Hier staan beelden van William Shakespeare, Fitz-Green Halleck, Sir Walter Scott en Robert Burns. Naast deze literaire figuren staan er ook beelden van andere beroemdheden, zoals bijvoorbeeld Christopher Columbus.

Walking Off the Big Apple
Teri Tynes heeft een verzameling van tientallen wandelingen, tips en excursies door de Big Apple in een website bij elkaar gezet – en komt maandelijks met nieuwe items. De site is op verschillende manieren te doorzoeken. Hieronder een selectie uit het onderdeel Literary Walks:
- Bookstores and Nearby Cafés
- Free Verse, Love and Greenwich Village - Where Poetry Burns At Both Ends
- A Month of New York Mysteries, Ghosts, Detectives, Gothic Tales and Noir
- Mr. Morgan's Library (foto links)
- Required Reading: 25 Books for New York, New York

Charles Dickens
In 1842 maakte Charles Dickens een reis door Amerika. Hij deed daarbij ook New York aan, waar hij een hele maand bleef, o.a. om te proberen meer grip te krijgen op het auteursrecht van zijn boeken. Hij schreef een journalistiek verslag van zijn verblijf, dat de basis werd voor een documentaire uit 2005, getiteld Dickens in America.
Liefhebbers kunnen aan de hand van Routeyou een wandeling maken langs de plaatsen waar Dickens geweest moet zijn.

The Great Gatsby
Walks of New York geeft een uitgebreide beschrijving van de wandelroute A Tale of New York City die geheel in het teken staat van The Great Gatsby, het meesterwerk van F. Scott Fitzgerald, dat zich afspeelt in de stad in de jaren 20 van de vorige eeuw.
Op Time Out New York vindt u nog een paar bezienswaardigheden die direct gerelateerd zijn aan The Great Gatsby: The Great Gatsby guide to NYC .

The Library Hotel
Waar overnacht u beter dan in een boekenhotel? In 2000 opende The Library Hotel op de hoek van Madison Ave en E41st Street haar deuren (foto rechts). Het hotel heeft 60 kamers en ruim 6000 boeken.

Laatst gewijzigd: 17-3-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart