Nijmegen
De Karelstad, zo genoemd vanwege het feit dat Karel de Grote er een palts had, heeft een lange en rijke geschiedenis. De naam van de stad komt voor in de titel van het oudst bewaarde Nederlandse mirakelspel, Mariken van Nieumeghen (ca. 1519 te Antwerpen gedrukt). Een beeld van Mariken en van haar tegenspeler Moenen (de duivel) is in de stad te vinden.

Latere eeuwen lijken in literair opzicht in Nijmegen heel wat minder sporen te hebben nagelaten. Na de oprichting, in 1923, van een (katholieke) universiteit, kwam daar langzaam verandering in.
Veel hedendaagse auteurs hebben er kortere of langere tijd gestudeerd: Pe Hawinkels, Frans Kellendonk (die er ook werd geboren) en A.F.Th. van der Heijden. Of ze zijn er in een of andere functie werkzaam (geweest) aan de universiteit: Kees Fens, Wam de Moor en Bert Vanheste. Hun werk, alsmede dat van de dichtende predikanten Guillaume van der Graft en Jan Wit, biedt voldoende aanknopingspunten voor een wandeluitstapje.
Bij het VVV-kantoor, Keizer Karelplein 32h (Schouwburg), is een historische wandeling verkrijgbaar.

Op zoek naar Marikens middeleeuwen
Het beroemde verhaal Mariken van Nieumeghen (ook bekend als Mariken van Nimwegen) is een mirakelspel dat dateert uit het begin van de 16de eeuw. Het verhaal vertelt over Mariken die naar Nijmegen wordt gestuurd om op de markt boodschappen te doen. 's Avonds is het te laat om veilig naar huis terug te lopen, maar haar Nijmeegse tante wil haar geen onderdak bieden en jaagt haar weg. Wanhopig gaat Mariken bij een heg zitten. Daar spreekt een vreemdeling haar aan, de duivel vermomd als mens. Hij maakt zich bekend als ‘Moenen met het ene oog’ en belooft haar kennis en rijkdom als ze met hem meegaat.
De wandeling “Op zoek naar Marikens Middeleeuwen” voert u door historisch Nijmegen, langs bekende en onbekende plekken uit de tijd van het verhaal, en vertelt over het leven zoals dat er rond 1520 uitzag. Nijmegen had toen stadspoorten, markten, herbergen, stadskastelen en armenhuizen, waar nog veel aan herinnert – mits soms wat geholpen. Zo ziet u ook onverwachte middeleeuwse details als tegelvloeren en plafondbalken in winkels en horecagelegenheden, u staat oog in oog met middeleeuwse hospitaals en bezoekt de indertijd zo brandgevaarlijke Ottengas.
De route en het complete verhaal zijn opgenomen in een mooi boekje dat voor 3,50 euro te koop is bij het Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
U kunt de wandeling ook gratis downloaden en er is extra informatie beschikbaar over een aantal historische panden en locaties die u tijdens de wandeling passeert.

Wandelen met Esther Gerritsen
”Groene lanen met prachtige huizen, eeuwenoude ruïnes en leuke musea. Nijmegen heeft het allemaal. En hebben je voeten wat rust nodig? Zoek dan een plekje op een van de terrasjes aan de Waalkade”
Dit citaat is afkomstig uit het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd. De titel van dit boek verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd.
Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Nijmegen wordt vertegenwoordigd door Esther Gerritsen.

Wintertuinfestival
In Nijmegen is de Wintertuin gevestigd, een ‘literair productiehuis’ dat flink aan de weg timmert met voordrachten, cursussen, boekenfeesten en festivals.
Zo organiseert men ieder jaar in de laatste week van mei het festival De geest moet waaien in Arnhem en in de laatste week van november het Wintertuinfestival in Nijmegen.

Over de Waal
Ook kunt u jaarlijks in de maand september in (de buurt van) Nijmegen het Festival De Oversteek bijwonen. Dat betekent genieten van muziek, theater, dans, literatuur en dat alles op onalledaagse, sfeervolle locaties in het prachtige buitengebied van Nijmegen-Noord. Het gros van de voorstellingen is goed te voet en per fiets te bereiken. U begint dus met een fraaie wandeling of fietstocht door de natuur van de Gelderse poort.

Laatst gewijzigd: 2-9-2015

Naar de overzichtspagina