Noordwijk aan Zee
"In het jaar 1866 begon de geschiedenis van Noordwijk als badplaats. Met de komst van de badkoetsjes deed het fenomeen 'badman' zijn intrede op het strand. De overgrootvader van Susan Smit was de eerste die in Noordwijk badkoetsjes verhuurde."
De titel van het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Noordwijk aan Zee wordt vertegenwoordigd door Susan Smit.

Dwalen door de wereld van de literatuur
Literaire Routes is een smartphone app van het Literatuurmuseum met literaire wandelingen. Wandelaars worden langs locaties uit het leven van schrijvers en dichters en hun boeken gevoerd. Met deze app komt de literatuurliefhebber meer te weten over de belangrijkste literaire plekken in Nederland. De app staat vol literaire verhalen, die met tekst, audio en beeld tot leven komen.
Een van de routes is een wandeling door Noordwijk, dat literair gezien heel wat te bieden heeft. Schrijvers en dichters verkozen door de tijd heen dit pittoreske dorp voor rust, inspiratie of afzondering. Noordwijk was de woonplaats van schrijvers als Henriette Roland Holst (foto links), Albert Verwey, Hendrik Marsman en J.B. Charles. Ook P.F. Thomése, Harry Mulisch en Susan Smit hebben zich laten inspireren door het decor van duinen, bollenvelden en boulevard, strand en zee.
De Literaire Route Noordwijk is ontwikkeld is samenwerking met Stichting Schrijvers Pantheon. De gids op deze tour is acteur Hans Croiset. De gratis Literaire Routes App van het Literatuurmuseum is te vinden in de Appstore of Google Play. De app is mede ontwikkeld door 7scenes.

Laatst gewijzigd: 01-12-2014

Naar de overzichtspagina