Odessa
Odessa, gelegen in het zuiden van Oekraine aan de Zwarte Zee, is behalve kosmopolitisch, levendig, oud en mooi, echt een stad van schrijvers. Al sinds de 19e eeuw heeft deze haven aan de Zwarte Zee een grote aantrekkingskracht gehad op kunstzinnige en creatieve geesten. Zo vereeuwigde Isaac Babel de stad in zijn Verhalen uit Odessa, schilderde Paustovski zijn verblijf aldaar in De tijd van de grote verwachtingen, één van de zes delen van zijn autobiografie en verbleef Ivan Boenin er enkele jaren voor hij in ballingschap naar Frankrijk trok.
Maar niet alleen schrijvers. In 1925 regisseerde Sergej Eisenstein zijn beroemd geworden film Pantserkruiser Potemkin, over de opstand van de matrozen, gesteund door de stakende arbeiders uit Odessa. De scene van de slachting onder de opstandelingen op de trappen naar de haven, staat nog altijd in het collectieve geheugen gegrift.

Jan Paul Hinrichs, stelt in zijn boek De mythe van Odessa (2011) zeven schrijvers centraal die voor altijd verbonden zijn met de stad Odessa: Ivan Boenin, Konstantin Paustovski, Isaak Babel, Ilja Ilf, Jevgeni Petrov, Valentin Katajev en Joeri Olesja. Lees bij wijze van voorproefje zijn blog over zijn wandeling door Odessa!

Ook Nicole de Boer en Eva van Santen gingen naar Odessa en maakten er een literaire wandeling. Daarvan deden ze in 2009 verslag in het digitale tijdschrift Prospekt: tijdschrift voor Rusland.
Fleur de Weerd beschreef haar bezoek aan de stad in 2013 in Trouw.

Veel georganiseerde reizen hebben in hun programma ook een literaire wandeling opgenomen, of een bezoek aan een van de aan literatuur gewijde musea: het Literatuurmuseum (foto links), het Paustovski Museum, Poesjkin Museum. Voor adressen van deze musea, zie de website (Engelstalig) van de stad.
Vooralsnog moet Odessa’s beroemdste zoon, de joodse schrijver Isaak Babel het nog zonder eigen museum doen. Hem is slechts een hoekje toebedeeld in het Literatuurmuseum.

Lees ook wat Michel Krielaars schreef over Odessa (en vele andere Russische steden) in zijn boek Het brilletje van Tsjechow. Dit is een verslag van een reis die hij maakte door Rusland in het voetspoor van zijn held Anton Tsjechow. Of lees hier wat hij in de NRC schreef over zijn bezoek aan het Paustovski Museum.

Laatst gewijzigd: 08-11-2016

Naar de overzichtspagina