Pamplona
De romanschrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Miller Hemingway werd in 1899 in de Verenigde Staten geboren. Hij wordt beschouwd als een van de beste schrijvers van de twintigste eeuw. Hij hield van Spanje, kwam er vaak, en veel van zijn boeken spelen zich daar af. De roman The sun also Rises (En de zon gaat op) – meestal in vertaling (desnoods tweedehands) wel leverbaar – geeft een aanstekelijk beeld van de stad Pamplona en heeft ook veel betekend voor de ruime bekendheid van de negendaagse San Fermín-feesten, jaarlijks in juli, met hun dagelijkse wedloop tegen de stieren in de smalle straten van de stad. Hemingway beschreef San Fermín als een feest van de overleving.
Hemingway is zeker negen keer in Pamplona geweest. Dan kuierde hij door de stad, bezocht de bars en cafés, genoot van de plaatselijke culinaire specialiteiten - en van de stierenrennen.

Tegelijkertijd hield hij ook van de rust en het landschap van de andere steden in Navarra. Dankzij een Ernest Miller Hemingway route, verzorgd door het Toeristenbureau van Navarra kan iedereen op zoek naar de plekjes waar de schrijver vaak kwam. De route is uitvoerig beschreven in veel talen, waaronder het Nederlands.

Een andere themaroute beschrijft een tocht door Auritz/Burguete in de Pyreneeën, een streek die ook verschillende keren door Hemingway bezocht werd (foto links).

Een mooie impressie van Hemingway’s Pamplona, van de hand van David Bronkhorst is ook te lezen in de website De Literaire Toerist.

Laatst gewijzigd: 20-03-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart