Praag
Praag was in de tijd van Kafka (1883 - 1924) de hoofdstad van het koninkrijk Bohemen (onderdeel van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije). Vooral in het centrum van de stad werd overwegend Duits gesproken, het Pragerdeutsch, de taal waarin ook Franz Kafka schreef. Kafka heeft zijn hele leven doorgebracht in het hart van Praag. Wie nu loopt door het centrum van Praag, kan zich moeiteloos voorstellen hoe Franz Kafka daar liep, want wonderlijk genoeg is er sinds die tijd nog weinig veranderd. Kafka heeft op minstens 12 verschillende adressen gewoond, en wie wat moeite doet, kan die vrij eenvoudig achterhalen, bv. in de website van het Kafka Museum (foto rechts).
Een wat uitgebreider, persoonlijke impressie van het Praag van Kafka is te vinden in Boekentaal, een website voor lezers en leeskringen.
De website Literaire Toerist tenslotte besteedt veel aandacht aan alle aspecten van Kafka’s leven in Praag, zoals zijn middelbare school, zijn kantoor, zijn koffiehuis, de synagoge, de winkel van zijn vader.

Praag is overigens meer in het algemeen als stad van schrijvers en dichters prachtig beschreven door Martine de Clercq in de website van de Stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Zij laat buiten Kafka veel andere schrijvers aan het woord: Jiri Karásek, Benno Barnard, Jana Beranová, Milan Kundera, R.M. Rilke, Franz Werfel, Jaroslav Hašek, Bohumil Hrabal, en Nelleke Noordervliet.

De stad figureert ook in talloze romans. Kijk wat verder in de onderhavige website en u vindt een flinke lijst van titels (boeken en DVD’s) die zich afspelen in Praag. Alle kans dus om lang van tevoren al goed in de stemming te komen.

Laatst gewijzigd: 02-04-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart