Rome
Rome, de eeuwige stad! Waar is de reiziger zich meer bewust van de echo’s uit de tijd van de Romeinen, van 2000 jaar keizers, vorsten, kardinalen en pausen? De ligging van de stad, de muren, de gebouwen, ruines, en de kunstschatten maken je stil van verwondering. Dat gold en geldt vanzelf ook voor de talloze kunstenaars en schrijvers die hier kwamen. Henri James, Henrik Ibsen, Charles Dickens, Wolfgang Goethe, Virginia Woolf, Oscar Wilde en vele anderen gaven blijk van hun liefde voor de grandeur en intimiteit van deze stad.

En dan: hoeveel romans spelen zich niet af in Rome? Hoeveel reisgidsen bestaan er niet? Tik 'Rome' in de zoekbalk van dit Literatuurplein en kies voor ‘website’ en zie wat er verschijnt!
Hieronder vindt u twee wandelgidsen die speciale aandacht schenken aan de literaire wandeling. En als u geen zin meer hebt in wandelen, bezoek dan eens een mooie boekhandel. Er zijn er vele.

Tien literaire wandelingen
De stad is groot en de schrijvers die zich ermee verbonden voelen dus talloos. Gelukkig biedt schrijver en Rome-kenner John Varriano de hedendaagse Romeganger de helpende hand. In zijn boek Rome; Ten Literary Walking Tours schetst hij een schitterend beeld van de stad in de vorm van tien wandelingen. Het is een geweldige steun voor de reiziger, maar ook gewoon thuis in de leunstoel is er veel plezier aan te beleven. Het boek is Engelstalig (Chameleon Books), dateert uit 2008 en is gewoon in Nederland verkrijgbaar.

Als Aeneas op avontuur
Is uw kind dol op spannende verhalen, op Griekse en Romeinse mythen? Wil het zelf wel als held in het Colosseum of op het Forum in Rome staan? Wie meer wil weten over deze prachtige stad en haar inwoners neemt deze reisgids ter hand: Kidsgids: Als Aeneas op avontuur door Rome. Het boekje bevat zes mythologische verhalen, zes zwerftochten door Rome met beschrijvingen van wat je onderweg ziet én veel achtergrondinformatie over onsterfelijke goden, grote helden en kleine mensen in die eeuwige stad. Deze reisgids is bedoeld voor kinderen, al kunnen ook volwassenen er veel plezier aan beleven. Maar wat is er nu leuker dan kinderen die hun ouders de weg wijzen door Rome!
De auteur van deze avontuurlijke gids is Irene de Koning. Het boekje kwam uit in 2013 en is nog wel tweedehands te koop, of te vinden in de bibliotheek.

Dan Brown
Tenslotte kunnen thrillerliefhebbers met Routeyou een wandeling maken langs de plaatsen waar het Bernini mysterie van Dan Brown zich afspeelt, dat eeuwenoude spoor langs crypten, catacomben en verlaten kerken.
Of sluit u aan bij de 'Angels and Demons' ochtendrondleiding, geïnspireerd door hetzelfde boek. Onder begeleiding van een Italiaans en Engelssprekende gids wandelt u door het hart van de Eeuwige Stad en ontcijfert u de geheime boodschappen van de Illuminati, één van de invloedrijkste geheime genootschappen uit de geschiedenis. Voor meer informatie: Angels and Demons (Nederlandstalige website).
Foto rechts: Olifantje van Bernini, Piazza della Minerva.

Literaire musea
Behalve een actief Literatuurhuis, het Casa delle Letterature, zijn er in Rome verschillende literaire musea, waarvan sommige gewijd zijn aan buitenlandse schrijvers.
Zo is in het huis waar de beroemde Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) verbleef tijdens zijn reis door Italie (1786-1788), het Casa di Goethe, sinds 1997 een museum gevestigd, dat aan hem gewijd is. Het is te vinden op de Via del Corso 18. Er zijn vaste en tijdelijke exposities, er is een bibliotheek en een archief, en er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd.
Voor meer informatie: Casa di Goethe (ook Engels- en Duitstalig).

Nauwelijks bekend, maar pal naast de Spaanse trappen (dus niet te missen) ligt het Keats-Shelley House, gewijd aan de romantische Engelse dichters John Keats en Percy Bysshe Shelley. Keats heeft hier enkele maanden tot aan zijn dood in 1821 gewoond. Het museum bevat manuscripten, brieven, foto's, memorabilia en een grote bijzondere collectie boeken. Voor meer informatie: Keats Shelley House.
Keats werd begraven op het Protestantse kerkhof van Rome (het Cimitero Acattolico), een prachtige stille oase nabij de Piramide van Cestius en zeer geschikt voor een contemplatieve wandeling. U zult daar ook het graf van Shelley vinden, die een jaar later bij La Spezia in zee verdronk.

Wat moderner zijn de wereldberoemde verhalen van Luigi Pirandello (1867-1936). (De gebroeders Taviani verfilmden er vijf in de prachtige film Kaos uit 1984). Pirandello woonde de laatste jaren van zijn leven in de elegante Nomentanowijk. In die woning is nu het Pirandello museum gevestigd, de website van deze Studio di Luigi Pirandello bevat beknopte informatie in Engels, Frans en Duits.
Wie van tevoren wat meer wil lezen over dit museum kan terecht bij dit Engelstalige blog van één van zijn bewonderaars.

Ook Alberto Moravia (1907-1990), Romein in hart en nieren, heeft zijn eigen museum aan de Lungotevere della Vittoria, nummer 1 (foto links). Zie ook de website van dit Casa Museo Alberto Moravia (Italiaans, Engels, Frans en Spaans).

Veel langer geleden leefde Torquato Tasso (1544-1595), één van de grootste Italiaanse schrijvers uit de zestiende eeuw. Hij wordt in de stad waar hij overleed sinds 1939 geëerd met een eigen museum, het Museo Tassiano, aan de Piazza di Sant'Onofrio, 2 (Trastevere).

Festivals
Ook in Rome, zoals in alle grote steden, worden verschillende literaire festivals en evenementen georganiseerd, bv. het Festival delle Letterature (in juni/juli), internationaal van opzet, met talrijke voorlezingen, omlijst door muziek. De website is uitsluitend Italiaans.

Of, wat bescheidener (3 dagen), het Festival della Letteratura di Viaggio. Hier wordt o.a. de 'Premio Kapuściński per il reportage' uitgereikt. (In 2014 ging deze prijs naar David Van Reybrouck). Voor meer informatie: website van dit festival (uitsluitend Italiaans).

Laatst gewijzigd: 16-7-2016

Naar de overzichtspagina