Ry
In 1856 verscheen in feuilletonvorm een geruchtmakende roman van de hand van Gustave Flaubert. Hij beschreef daarin het leven van Emma Bovary, getrouwd met een rustige, wat saaie plattelandsarts, maar hunkerend naar een groots en meeslepend bestaan. De gepassioneerde buitenechtelijke relaties waarin zij zich vol overgave stort brengen haar echter niet het geluk waarvan ze droomt. Nog altijd wordt deze roman, met de titel Madame Bovary, veel gelezen.

Het plaatsje Ry (Seine Maritime, dichtbij Rouen) zou model hebben gestaan voor het fictieve Yonville, waar het verhaal zich afspeelt. Ook is vaak gesuggereerd dat Flaubert een bestaande geschiedenis heeft gebruikt als basis voor zijn roman. Hierover valt van alles te lezen in een boekje van René Vérard Ry – Pays de Madame Bovary (1983), in 2010 in het Nederlands vertaald door Hans Hölscher als Ry – dorp van Madame Bovary (pdf).

Routes en wandelingen Madame Bovary
De website van het Office de Tourisme in Ry bevat een speciale pagina met informatie over activiteiten in verband met Madame Bovary (Frans- en Engelstalig). Men vindt er bijvoorbeeld een routebeschrijving voor een tocht langs de dorpen en landschappen waar de hele geschiedenis zich afspeelt. De tocht is getiteld Circuit Madame Bovary à Ry en is per fiets of auto af te leggen. De totale afstand bedraagt zo'n 66 km, u start en eindigt in Ry. Vanuit de website is ook de GPS route opvraagbaar. Zie onder het routekaartje. Ook kunt u een brochure downloaden voor extra informatie.

Wie liever een korte wandeling maakt, kan bij hetzelfde Office de Tourisme intekenen voor een begeleide wandeling door Ry (Franstalig). De lezer zal verschillende locaties herkennen, voorzover nog aanwezig: de herberg de Gouden Leeuw bijvoorbeeld, en de apotheek van Homais. Deze wandeling neemt een paar uur in beslag. Hij is bedoeld voor groepen, en men betaalt dan 3 of 4 euro per persoon.

Degenen die liever op eigen gelegenheid gaan, hebben steun van de informatieborden langs de route. Ook kunt u gebruik maken van extra informatie met behulp van uw smart phone. U kunt deze info downloaden via de code in de website of op de informatieborden.

Alle verdere informatie over de relatie Ry - Madame Bovary is te vinden in de al genoemde speciale pagina in de website van het Office de Touriste. Ook kunt u een folder afhalen bij het toeristenbureau. Adres: Office de Tourisme des Trois Vallées, Maison de l'Abreuvoir, Place Flaubert - 76116 RY

Galerie Bovary
In Ry is ook een klein, wat aandoenlijk museum gewijd aan Madame Bovary, de Galerie Bovary, ofwel het Musée d’Automates (foto rechts). Men kan er allerlei beweegbare tableaus bewonderen waarin het verloop van het verhaal wordt uitgebeeld. De website geeft zowel in het Frans als in het Engels de nodige informatie.

In Rouen bevindt zich een uitgebreider Flaubert-museum, gevestigd in zijn geboortehuis.

Laatst gewijzigd: 6-6-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart
Ry