Saint-Arnoult-en-Yvelines
In deze bescheiden gemeente, halverwege de weg naar Chartres, 50 km zuidoost van Parijs, kunt u een bezoek brengen aan de Moulin de Villeneuve ofwel, het Maison Triolet-Aragon.
Deze oude molen, omringd door een park van 6 hectare, was ooit eigendom van het beroemde schrijversechtpaar Louis Aragon (1897-1982) en Elsa Triolet (1896-1970). Aragon kocht het voor Elsa in 1951. Ze kwamen er in de weekends en in de vakantie.
Beiden liggen nu begraven in het park. Bij testament bepaalden zij dat het huis toe zou vallen aan de Franse staat. Inmiddels is het een aan hen gewijd museum, tegelijkertijd een plek voor tentoonstellingen, onderzoek en bijeenkomsten.

De gedichten van Louis Aragon waren erg geliefd bij veel Franse chansonniers. Veel van zijn liedjes behoren tot het collectief geheugen van de Fransen. En ook buiten Frankrijk herinneren velen zich de LP’s van Jean Ferrat, Leo Ferré, Juliette Greco en Georges Brassens.
Aragon schreef ook veel romans. De meeste zijn momenteel niet in Nederland verkrijgbaar, met uitzondering van De reizigers op de imperiaal, De boer van Parijs en Contrabande.

Het museum is in het weekend en op feestdagen open van 14 tot 18 uur. Op weekse dagen tot 16 uur. Meer informatie kunt u vinden in de website (Frans- en Engelstalig).

Laatst gewijzigd: 6-6-2017

Naar de overzichtspagina