Saint-Malo
Op een rots aan de monding van de Rance gelegen, is Saint-Malo slechts door enkele smalle straten met het vasteland verbonden. De prachtige oude stad werd in WO II grotendeels verwoest, maar met bewonderenswaardige inzet weer opgebouwd.
Saint-Malo is geliefd bij toeristen die er graag komen vanwege de mooie omgeving, het strand, de zee en de indrukwekkende vestingwerken, maar sinds 25 jaar ook voor het jaarlijkse festival in mei (Pinksteren), getiteld Étonnants Voyageurs. Dit festival werd ooit opgezet door Michel Le Bris, een Bretonse schrijver/filosoof, die er nog steeds nauw bij betrokken is. Het festival biedt een gevarieerd programma rond film en literatuur, met debatten, lezingen en tentoonstellingen.
Voor meer informatie zie de website (Franstalig). Summiere Engelstalige informatie is hier te vinden.

Wandelingen
Voor wie zo’n festival een beetje te veel is: elk jaar weer worden er ’s zomers literaire wandelingen georganiseerd, meestal op zaterdag of zondag. Het initiatief hiertoe gaat uit van het Maison des Poètes et des écrivains. Men kan daar voor meer informatie terecht tussen 14 en 17.30 uur, van dinsdag t/m zaterdag.

Chateaubriand
Ook aardig om te weten: in Saint-Malo is in 1768 de grote schrijver François-René de Chateaubriand geboren. Zijn geboortehuis bestaat nog wel, maar men kan het niet bezoeken. Zijn graf daarentegen wel. Het ligt op het minuscule eilandje Grand-Bé, vlak voor de kust. De 200 meter afstand schijnt men bij laag water te voet te kunnen afleggen. Een andere plek waar men de geest van Chateaubriand kan proeven is te vinden in Châtenay-Malabry, zie elders in het Literatuurplein.

Laatst gewijzigd: 6-6-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart