Saint-Michel-de-Montaigne
In het hier gelegen kasteel woonde lang geleden Michel de Montaigne (1533 – 1592), een bekende Franse filosoof uit de Renaissancetijd. Zijn belangrijkste werk De Essays is de eerste en nog steeds de rijkste, persoonlijkste en beroemdste essaybundel uit de wereldliteratuur. Het boek wordt nog altijd herdrukt en gelezen.

Montaigne werd geboren in een familie van rijke wijnkooplieden. Zijn overgrootvader had al in 1477 het kasteel gekocht in het dorpje in de Périgord dat later de naam Saint Michel-de-Montagne kreeg. Michel zou er later ook gaan wonen, na het overlijden van zijn vader.
Montaigne studeerde rechten en was ook werkzaam als raadsheer. Hij reisde enkele jaren door Europa en van 1582 tot en met 1585 was hij, net als eerder zijn vader, burgemeester van Bordeaux.
Het kasteel waar hij woonde is nu een groot wijngoed. Wie het bezoeken wil, moet er rekening mee houden dat het momenteel commercieel geëxploiteerd wordt. Toch is het een fraai geheel en men kan in ieder geval nog wel Montaignes studeervertrek bezichtigen in één van de torens. En behalve mooie wijnen kan men er ook zijn boeken kopen!

Voor meer informatie: Chateau Montaigne (ook Engelstalig).

Laatst gewijzigd: 6-6-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Boeken