San Millán de la Cogolla
In het stadje San Millán de la Cogolla, in de provincie La Rioja ligt het klooster van San Millán de Yuso.
Ergens in de 11e eeuw noteerde een monnik in de marges van een Latijnse tekst tekstregels in het Castiliaans, de taal die de toenmalige dorpelingen gebruikten. Het boekwerk kreeg de naam “Glosas Emilianenses” (foto hieronder). Het Castiliaans groeide uit tot het wat momenteel standaard-Spaans is, gesproken door meer dan 400 miljoen mensen, in en buiten Spanje.
In 1977 vierde men daarom in het klooster van San Millán de Yuso het duizendjarig bestaan van de Castiliaanse taal en staat het klooster bekend als de “Cuna de la Lengua” of “De wieg van de taal”.

Het Spaans ontwikkelde zich nadien in de kloosters en universiteiten in de wijde omgeving en kreeg vleugels dankzij boeken als Lazarillo de Tormes, een anonieme Spaanse schelmenroman, die voor het eerst verscheen in 1554 en La Celestina (1499), dat nog altijd wordt herdrukt en gelezen. Later, in 1605–1615 verscheen Don Quichot, een van de beroemdste werken uit de Spaanse literatuur, van de hand van Miguel de Cervantes.

Er bestaat inmiddels een ‘Camino de la Lengua’, de Route van De Spaanse Taal.
Deze route volgt de geschiedenis van het Castiliaans, en voert u van San Millán de la Cogolla in de Rioja naar de geboortestad van Miguel de Cervantes: Alcalá de Henares in de regio Madrid.
De route is als een levend boek dat het verdient aandachtig gelezen te worden, met een bezoek aan de monumenten en overblijfselen waaraan het glorierijk verleden is af te lezen. Hij loopt o.a. door Santo Domingo de Silos, Valladolid, Salamanca, en Ávila.

Alle informatie over deze interessante route is te vinden in de website Camino de la Lengua (Spaans en Engelstalig).

Laatst gewijzigd: 21-3-2018

Naar de overzichtspagina