Schiedam
Piet Paaltjens-wandeling
Regelmatig, op de eerste zondag van de maand vindt de anderhalf uur durende wandeling plaats die in het teken staat van Francois Haverschmidt, beter bekend als Piet Paaltjens: de bekendste Nederlandse dichter (Snikken en grimlachjes) uit de Romantiek.
De wandeling voert langs gebouwen en plekken in de historische binnenstad van Schiedam die een rol van betekenis hebben gespeeld in het leven van Haverschmidt (1835-1894), in 1864 benoemd als predikant in Schiedam. Hij kreeg een bijzondere band met de stad en was vooral begaan met het armoedige lot van de onderbetaalde arbeiders in de jeneverindustrie. De dominee/dichter tobde echter met het leven en kwam tegenslagen als het verlies van zijn jonge zoontje en later zijn vrouw, nooit te boven. Op 19 januari 1894 pleegde hij zelfmoord in zijn woning met pastorie aan de Lange Haven 134a.

De wandeling begint om 14.00 uur bij Pand Paulus aan de Korte Haven 125. Dit is ook rond 15.30 uur het eindpunt, waarbij deelnemers ontvangen worden met koffie en thee en bovendien de tentoonstelling in Pand Paulus kunnen bezoeken. Deelname aan de wandeling is gratis.

Voor meer informatie: Stichting Kunstwerkt.

Nog een literaire wandeling
Het gemeentearchief en de Bibliotheek Schiedam ontwikkelden samen een website Schiedam op de kaart. Onderdeel daarvan is deze literaire wandeling, rijk geïllustreerd met gedichten en oude foto's.

Laatst gewijzigd: 30-07-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart