Seuilly
Op 10 km zuidwesten van Chinon, of 55 km zuidwesten van Tours, ligt de Franse gemeente Seuilly. Dit is de geboorteplaats van François Rabelais (1494 (?) - 1553), humanistisch arts en schrijver op het breukvlak van de Middeleeuwen en de Renaissance. Hij was dan ook als geen ander in staat een humanistische kijk op de wereld te verbinden met oude volkse, soms platvloerse verhalen.
Zijn Gargantua en Pantagruel is een serie van vijf romans over de avonturen van twee reuzen, vader Gargantua en zijn zoon Pantagruel. Naast felle aanvallen op onder meer de paus, de geestelijkheid en de rechterlijke macht, vindt de lezer in deze boeken een rijkdom aan ideeën, kennis, humor en taalgebruik, veel levenslust en vrolijke carnaveleske situaties.

Museum
In het Musée Rabelais, 4 Rue de la Devinière, 37500 Seuilly kunt u veel informatie vinden over deze invloedrijke schrijver. U kunt daar het Maison de La Devinière bezoeken, de woning waar Rabelais geboren werd. En vergeet u vooral ook niet La maison du Vigneron, ook onderdeel van het museum. Daar treft u een reusachtig boek, gemaakt door verschillende kunstenaars, die u onderdompelen in het werk van Rabelais.
Voor meer informatie en openingstijden: Musée Rabelais (website uitsluitend Franstalig, het museum heeft wel Engelstalige brochures).


Wandelen
Het landschap rond Seuilly keert uitgebreid terug in de boeken van Rabelais. In de omgeving zijn verschillende wandelingen uitgezet, zie o.a. dit overzichtje of deze PDF.

Laatst gewijzigd: 6-6-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart