Sint-Amands
Het dorp Sint-Amands ligt zo'n 35 km ten zuiden van Antwerpen, tussen Dendermonde en Sint Niklaas. Emile Verhaeren (1855-1916) werd daar geboren als zoon van een welgestelde familie, die het Frans als voertaal hanteerde. Zolang hij echter woonde in het dorp (tot zijn elfde jaar) sprak hij het dorpsdialect met zijn klasgenoten van de dorpsschool en de inwoners van Sint-Amands. Tegelijkertijd ontwikkelde hij een diepgaande liefde voor Vlaanderen.

Na zijn rechtenstudie in Leuven ontpopte hij zich al snel tot kunst- en literatuurcriticus, en in 1983 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel Les Flamandes. Uiteindelijk werd hij een spilfiguur in de literaire en artistieke avant garde van het begin van de 20e eeuw.

Nog steeds wordt zijn werk herdrukt. Het feit dat Verhaeren schreef in het Frans, toentertijd de enige taal waarmee men een breed Europees publiek kon bereiken, heeft er wel voor gezorgd dat Vlaanderen ruim onder de aandacht kwam, want in zijn poëzie speelde de liefde voor zijn geboortestreek een zeer grote rol.

Elf jaar na zijn overlijden werd Verhaerens lichaam overgebracht naar een praalgraf aan de Schelde-oever in zijn geboortedorp, dat nog altijd te bezoeken is (foto links).

Pas in 2012 verscheen een Nederlandse biografie van de hand van Paul Servaes.Musea
Op de eerste verdieping van 'Dorpshuis De Leeuw' aan de Emile Verhaerenstraat is een Verhaerenmuseum ingericht (foto rechts). In de website van dit museum (onderhouden door het Emile Verhaeren Genootschap) is buitengewoon veel informatie (in Frans en Nederlands) te vinden over de grote dichter. Onder het hoofdstuk Biografie vindt men o.a. wat foto's, zijn stem en Nederlandse vertalingen van enkele van zijn gedichten.
Ook het Plantin-Moretus Museum te Antwerpen besteedt aandacht aan Emile Verhaeren in de vorm van een Salon Verhaeren.

Emile Verhaeren fietsroute
Door de prachtige streek het Scheldeland is een poëtische fietstocht uitgezet, die u leidt langs plekken die een rol gespeeld hebben in het leven van Emile Verhaeren en door de landschappen en locaties die fraai aansluiten bij zijn gedichten. De lusvormige tocht begint en eindigt aan het Provinciaal Museum Emile Verhaeren te Sint-Amands en volgt grotendeels het knooppuntennetwerk door Sint-Amands, Bornem en Buggenhout.
De tocht wordt beschreven in een handige, mooi geïllustreerde gids met een uitklapbare kaart van de streek en wordt verkocht voor de prijs van € 2,-. De brochure is te koop bij de toeristisch infopunten van Sint-Amands, Buggenhout en Bornem, en in het Verhaerenmuseum te Sint-Amands.

Laatst gewijzigd: 07-09-2015

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart